latinica  ћирилица
20/10/2021 |  12:25 ⇒ 12:26 | Аутор: sputniknews.com

Талибани у Москви: Авганистан неће угрожавати безбједност других земаља

Покрет Талибан остаје посвећена обавези да неће предузимати агресивне кораке против других земаља, изјавио је вршилац дужности министра спољних послова Авганистана Амир Хан Мутаки.
Талибани (Фото: Sputnik/Алексей Куденко) -
Талибани (Фото: Sputnik/Алексей Куденко)

- Први пут у посљедњих 45 година Авганистан је заштићен од пријетњи. Посвећени смо обавези да спријечимо да се територија Авганистана користи за угрожавање безбједности других земаља. Практично смо доказали својим поступцима да се територија Авганистана неће користити ни против кога - рекао је он.

Како је додао, покрет Талибан сматра да је испунио све неопходне услове за то да их међународна заједница призна за закониту власт у Авганистану.

- Зашто не би требало да нас признају званично? Контролишемо читаву територију Авганистана и испунили смо све услове. Одговарамо свим стандардима као влада - констатовао је Мутаки.

Потпредсједник владе Авганистана Абдул Салам Ханафи, који предводи делегацију талибана у Москви, рекао је да талибанима није потребна страна војна помоћ.

- Потребна нам је подршка мира у Авганистану и обнова земље - рекао је он.

Такође је додао да је влада у Авганистану већ инклузивна.

Према ријечима Ханафија, талибани желе добре односе са регионалним и другим земљама.

- Не желимо да правимо проблеме било коме, желимо добросусједске односе са сусједима, добре односе са свим регионалним и међурегионалим земљама. Русија може одиграти позитивну улогу у осигуравању развоја Авганистана - додао је потпредсједник владе.

Састанак у московском формату (Русија, Кина, Пакистан, Иран, Индија, Авганистан кога сада представљају талибани) о рјешавању авганистанске кризе одржава се данас.