latinica  ћирилица
20/10/2021 |  13:05 ⇒ 14:40 | Аутор: РТРС

Шеранић: Кисеоник у здравственим установама у складу са европским стандардима (ВИДЕО)

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да налази кисеоника који су узети у здравственим установама у Српској одговарају стандардима европске фармакопеје.
Ален Шеранић - Фото: РТРС
Ален ШеранићФото: РТРС

Истакао је да налази који су извршени одговарају квалитети медицинског кисеоника.

- Све је према европским стандардима. Када говоримо о актуелној административној ситуацију увоза и дистрибуције кисеоника, Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ је онемогућила правним лицима која су здравственим установама испоручивала кисеоник даље обављање нерегистроване дјелатности - рекао је Шеранић

Нагласио је да ће потрошња кисеоника ове године бити израженија.

- Потрошња кисеоника биће израженија у овој години. Имамо проблеме у снабдијевању кисеоником здравствених установа сходно већ установљеном начину испоруке, те угрожавање континуитета пружања здравствене заштите у ванредној ситуацији која је проузрокована вирусом крона - истакао Шеранић, на данашњој посебној сједници НСРС.

Додао је да је наведени проблем уочен и у Федерацији БиХ, Брчко дистрикту и институцији Савјета министара.

Шеранић је истакао да Српска уређује све обилке социјалне заштите и здравство.

Шеранић је нагласио да је Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ онемогућила правним лицима, која су здравственим установама испоручивала кисеоник, даље обављање нерегистроване дјелатности, а што је за посљедицу имало проблеме у снабдијевању кисеоником здравствених установа сходно већ установљеном начину испоруке, те угрожавање континуитета пружања здравствене заштите у ванредној ситуацији изазваној пандемијом вируса корона.

Он је нагласио да је Приједлогом закона о лијековима и медицинским средствима Републике Српске предвиђено оснивање агенције за лијекове и медицинска средства Српске, те прописани дјелокруг, начин рада, те надлежност тог тијела.