latinica  ћирилица
20/10/2021 |  13:42 ⇒ 13:51 | Аутор: СРНА

Пејић: Бомбе из контејнера уклоњене и ускладиштене до уништења

Ручне бомбе које су пронађене у контејнеру у бањалучком насељу Борик јутрос је преузео Тим за уклањање експлозивних средстава и смјештене су у складиште до њиховог уништења, изјавио је данас оперативни официр за ЕОД операције Цивилне заштите Републике Српске Видосав Пејић.
Контејнери са бомбама у Борику - Фото: РТРС
Контејнери са бомбама у БорикуФото: РТРС

Он је новинарима рекао да се ради о четири ручне бомбе типа "М 75" и једној "М 52" које ће бити уништене до краја октобра на полигону на Мањачи.

Он је истакао да лице које је одложило бомбе није свјесно да је тиме изложио опасности грађане, као и комуналне раднике, јер је у моменту истовара и претовара смећа могло доћи до нагњечења и активирања тих експлозивних средстава.

- Апелујем на грађане да ако имају код куће експлозивна средства или знају да се таква средства налазе на одређеном простору, назову беслатан број 121 и доћи ће наши тимови, који ће уклонити таква средства - рекао је Пејић и
додао да грађани који пријаве таква саредства не подлијежу никаквим казнама.

Пејић је навео да је синоћ око 18.00 часова добио позив од Центра за обавјештавање да су у контејнеру у Улици Реље Крилатице у Борику пронађена минско-експлозивна средства, те да је обавијештена полиција и извршено обиљежавање и обезбјеђивање.

- С обзиром на то да наш тим из Бањалуке није могао изаћи на терен, јер је одређен број чланова на боловању због вируса корона, јутрос је дошао тим из Добоја - навео је Пејић.

Пејић је навео да цивилна заштита отприлике дневно добије и до десет захтјева за уклањањем минско–експлозивних средстава, гдје се ради у 90 одсто случајева о одбаченим минско-експлозивним средствима, а у 10 одсто случајева грађани пријаве таква средства.

Цивилна заштита Републике Српске је у оквиру својих структура формирала сектор за деминирања и од 1998. године је уклонила и уништила око 280.000 минско-експлозивних средстава и очистила око седам милиона метара квадратних терена.

У свом саставу има 80 деминера у 12 тимова и у сваком моменту може одговорити захтјевима грађана.