latinica  ћирилица
20/10/2021 |  13:45 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Тадићеву смијенили Бошњаци, ВСТС алатка у рукама СДА

Бивши предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија рекао је Срни да је главног тужиоца БиХ Гордану Тадић смијенило шест бошњачих чланова ВСТС-а, без иједног гласа за смјену из Републике Српске и српских и хрватских чланова Савјета, што довољно доказује о чему је ријеч.

- Јавност треба да зна да у данашњој одлуци за смјену Тадићеве са мјеста главног тужиоца нема ниједног српског ни хрватског гласа, изузев једног прикривеног бошњачког гласа из Сарајева који се манипулативно декларише хрватским на исти начин као и Жељко Комшић - рекао је Тегелтија.

Он је истакао да је данашња одлука о Тадићеве одлука шест бошњачких чланова ВСТС-а.

- То све говори о овој одлуци, али и о томе да је ВСТС институција једног народа - бошњачког, једног ентитета - Федерације БиХ и једне политичке партије - СДА. Овај развој догађаја је нажалост очекиван од тренутка када је СДА преузела контролу над ВСТС-ом - истакао је Тегелтија.

Он је додао да је ово само један од додатних разлога због чега је нужно ускратити даљу сагласност за оснивање ВСТС-а на нивоу БиХ која је замишљена као заједничка, али то очигледно није.

- Нажалост ВСТС је данас само алатка и инструмент у рукама СДА, од којег, као ни од Суда и Тужилаштва БиХ у будућности Република Српска и српски, али и хрватски народ не може очекивати ништа добро и законито - закључио је Тегелтија.

ВСТС потврдио је данас одлуку Другостепене дисциплинске комисије и смијенио Гордану Тадић са функције главног тужиоца БиХ.

За ову одлуку гласало је шест чланова Савјета, пет је било против, а један суздржан.

Тадићева ће, како је раније одлучено, бити премјештена са мјеста главног тужиоца на мјесто тужиоца Тужилаштва БиХ.

ВСТС је на данашњој сједници донио одлуку о расписивању конкурса за новог главног тужиоца БиХ.