latinica  ћирилица
20/10/2021 |  14:10 ⇒ 20:19 | Аутор: СРНА

Потписани уговори о додјели подстицаја за директна улагања (ВИДЕО)

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић потписао је данас у Бањалуци уговоре са 10 компанија које су добиле подстицаје за директна улагања, у оквиру линије за увођење нових технологија у области прерађивачке индустрије.
Потписивање уговара о додјели подстицаја - Фото: РТРС
Потписивање уговара о додјели подстицајаФото: РТРС

Ријеч је о 10 прворангираних привредних субјеката са ранг-листе на чији је приједлог Влада Републике Српске дала сагласност на сједници 14. октобра, а према којом ће 207 привредних субјеката укупно бити додијељено седам милиона КМ.

Након потписивања споразума, Петричевић је истакао да се овај пројекат реализује са Свјетском банком, те поручио привредницима да ће овај јавни позив за сљедећу годину бити расписан у првом кварталу.

Према његовим ријечима, привредницим могу да рачунају на подршку и да у том правцу планирају будуће инвестиције.

- Значајно је рећи да је највећи дио привредних субјеката из металне и дрвопрерађивачке индустрије остварио право на ова подстицајна средства. Ту су и привредни субјекти из области текстила, коже, обуће, те индустрије папира. Укупна инвестиција свих ових који су испунили услове јавног позива износи 64 милиона КМ - рекао је Петричевић новинарима.

Министар привреде и предузетништва истакао је да то показује да овакав однос Владе Републике Српске даје могућност да домаћи привредници улагањем и опремањем својих производних капацитета држе конкурентност и продуктивност, те отварају нова радна мјеста.

- Управо кроз ову подршку отворило се 330 нових радних мјеста у овим привредним субјектима, који укупно запошљавају нешто мање од 20.000 радника - навео је Петричевић.

Представник предузећа "Скај адаптер" из Брода, које је добило подстицаје Владе Српске, Дејан Симиџија навео је да се ова фирма бави производњом металних подлошки и термокућне, заштите за аутоиндустрију.

- Захвалан сам Влади, која је препознала наш пројекат као перспективан и која нас уврстила на листу за додјелу средства. Средства која смо добили су значајна и даље ћемо их користити да нова улагања. Подржавамо све мјере Владе које воде побољшању привредног амбијента - додао је Симиџија.

Он је навео да је резултат подстицаја у овом предузећу нових 30 до 40 радника, повећање обима производње, а самим тим и повећање прихода.

- Фирма је на почетку године имала 184 радника, а сада 235 и стално се ширимо - истакао је Симиџија.

Уговор о додјели подстицаја данас је потписао и представник предузећа "Сим техник" из Котор Вароша Немања Савић, који је рекао да се ова фирма бави машинском обрадом метала.

- Имамо око 270 запослених и ово је четврти пут да добијамо бесповратна средства Владе, за шта смо захвални. Укупна средства која се додјељују привреднциима нису мала, буџет се повећава из године у годину и то нам је свима од велике користи - рекао је Савић.