latinica  ћирилица
20/10/2021 |  15:30 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Предсједница Српске у Пољској: Важан корак ка још бољим односима (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, током званичне посјете Пољској, разговарала је данас у одвојеним сусретима са предсједницом Сејма, доњег дома пољског Парламента, Елжбјетом Витек и државном секретарком у Министарству фондова и регионалне политике Малгожатом Јарошинком Јединак.
Жељка Цвијановић и Елжбјета Витек (Фото: instagram.com) -
Жељка Цвијановић и Елжбјета Витек (Фото: instagram.com)

Предсједница Српске и Витекова размијениле су мишљење о актуелној ситуацији у Европској унији, позицији Пољске, као и политици проширења ЕУ, саопштено је из Кабинета предсједнице Републике Српске.

Током састанка разговарано је о могућностима додатног јачања институционалних веза Српске и Пољске, али и стварању услова за унапређење различитих видова сарадње.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Предсједница Српске информисала је предсједницу пољског Парламента са уставном позицијом Републике Српске, те политичком ситуацијом и укупним односима у БиХ.

Овом приликом је поздрављен интензитет контаката између Републике Српске и Пољске и њених регија, те наглашено да је посјета предсједнице Цвијановић Пољској важан корак ка још бољим међусобним односима и оцијењено да се таква пракса треба наставити и у будућности.

На састанку са државном секретарком у Министарству фондова и регионалне политике Малгожатом Јарошинком Јединак, предсједница Српске је истакла да су европске интеграције и јачање регионалне сарадње стратешко опредјељење институција Републике Српске.

Током састанка посебно је апострофирана интензивна сарадња Српске и неколико пољских војводстава у различитим областима, те изражена опредијељеност ка даљем унапређењу односа.

Предсједница Српске је нагласила да је искуство Пољске у домену повлачења и кориштења европских фондова веома корисно, те изразила захвалност домаћинима на спремности да своја искуства подијеле са Републиком Српском.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Предсједнице Српске данас се састала и са предсједником Балканско–пољске Привредне коморе Анџејом Зарајчиком, а након тога и са државним секретаром у Министарству спољних послова Пољске Шимоном Шинковским.