latinica  ћирилица
20/10/2021 |  16:05 ⇒ 21/10/2021 | 07:14 | Аутор: РТРС

НСРС усвојила Закон о лијековима и медицинским средствима Републике Српске (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас Закон о лијековима и медицинским средствима Републике Српске по хитном поступку.
НСРС -
НСРС

Усвојени су Закључци у вези информације о проблемима испоруке кисеоника одговарајућег квалитета и концентрације прописане за лијек јавним здравственим установама у Републици Српској за вријеме ванредне ситуације изазване вирусом корона.

- Овим се потврђује да су пацијенти у Републици Српској лијечени на исправан начин кисеоником од проглашења ванредне ситуације изазване пандемијом вируса корона и апелује на грађане и пацијенте да не подлијежу страху и паници - истиче се у закључцима.

Закључци се односе на стање у испоруци кисеоника јавним здравственим установама у Републици Српској.

Народна скупштина, полазећи од чињенице да су заштита становништва од заразних болести и здравствена дјелатност од општег интереса, а узимајући у обзир захтјеве јавних здравствених установа за обезбјеђивање кисеоника за лијечење пацијената, закључује да је и поред свих напора који се улажу за превазилажење административних проблема у снабдијевању кисеоником здравствених установа, евидентно да је снабдјевање за вријеме трајања ванредне ситуације изазване пандемијом доведено у питање, што угрожава живот и здравље грађана.

Закључује се да институције у БиХ, превасходно Министарство цивилних послова у Савјету министара и Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ треба да у фокус рада ставе живот и здравље пацијената и активно учествују у изналажењу рјешења и превазилажењу проблема насталих у вези са снабдијевањем кисеоником јавних здравствених установа у Републици Српској.

Имајући у виду да не постоји консензус на нивоу БиХ за рјешавање питања континуираног снабдијевања медицинским кисеоником здравствених установа, закључује да се ово питање у Републици Српској треба ријешити по узору на Србију, на начин како је то прописано закључком Владе ове земље од 10. јула 2020. године.

Народна скупштина Републике Српске закључује да је, с циљем обезбјеђивања континуитета снабдијевања кисеоником одговарајућег квалитета и концентрације прописане за лијек здравствених установа, и потребом за рјешавања административних процедура у вези са производњом и прометом на велико лијекова, те узимајући у обзир извјештаје о испитивању кисеоника узоркованог из здравствених установа издатих од акредитоване лабораторије, потребно привремено наставити снабдијевање кисеоником одговарајућег квалитета и концентрације прописане за лијек, коју здравствене установе и добављачи већ примјењују.

Задужује се Влада Републике Српске да пропише мјере којима се обезбјеђује снабдијевање здравствених установа кисеоником одговарајућег квалитета и концентрације прописане за лијек, чију исправност контролишу акредитоване лабораторије.

Закључке су потписали шефови посланичких клубова СНСД-а, Демоса, СП-а, Уједињене Српске, НПС-а и посланичка група НДП-а.

Ове акте подржала су 43 посланика, док су два била против.

Након гласања, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић окончао је посебну скупштинску сједницу.

РТРС /СРНА