latinica  ћирилица
20/10/2021 |  18:04 ⇒ 20:23 | Аутор: СРНА

Миланко Кајганић в.д. главног тужиоца

Високи судски и тужилачки савјет БиХ изабрао је за вршиоца дужности главног тужиоца БиХ Миланка Кајганића, који ће ту дужност обављати до окончања конкурсне процедуре за избор главног тужиоца.
Миланко Кајганић (Фото: ФЕНА) -
Миланко Кајганић (Фото: ФЕНА)

Кајганић је замјеник главног тужиоца Тужилаштва БиХ, а подвијеће ВСТС-а за именовања предложило је Савјету да га изабере за в.д. главног тужиоца Тужилаштва БиХ.

ВСТС је на данашњој сједници, одлуком већине чланова, смијенио Гордану Тадић са позиције главног тужиоца БиХ.

Предсједник ВСТС Халил Лагумџија је током расправе рекао да Савјет треба да изабере искусног тужиоца за в.д. главног тужиоца.

- Знам колегу Кајганића, ради се о позитивној особи, али са кратким искуством. Он ће за неколико година бити добар тужилац - рекао је Лагумџија.

Он је навео да је то рекао и колегама на сједници и да га није номиновао, као ни Исмета Шушкића, за којег сматра да је преблаг за оно што треба Тужилаштву БиХ.

- Преостала два замјеника главног тужиоца Озренка Нешковић и Диана Кајмаковић имају искуства. Мој приједлог је био Кајмаковић, а због оног што је радила у својој каријери. Пратим је дуго година, она је подигла највећу оптужницу БиХ, а то је она против Зијада Турковића. Знам и за друге велике предмете - рекао је Лагумџија.

Члан ВСТС Давор Мартиновић током расправе рекао је да нема потребе за емоцијама.

- О чему ми овдје причамо? Хајмо отворити карте, сви знамо за кога ћемо гласати. Диана Кајмаковић је та која има све петице. Али нису битне оцјене. Дајте да ми ово приводимо крају. Мало ми је чудно да ми имамо приједлог подвијећа. Предсједниче, кад сте изабрани рекли сте да ће те бити први који ће се борити да се одржи национални баланс - навео је Мартиновић.

Он је додао да му се "нешто мало ово не уклапа".

- Али ја вјеројатно гријешим. Причам отворено, нема потребе за емоцијама. У 10 часова смо смијенили главну тужитетељку, а сад именујемо особу која је из тог круга који нису користили ЦМС /Систем за аутоматско управљање предметима у судовима и тужилаштвима/ - рекао је Мартиновић.