latinica  ћирилица
20/10/2021 |  21:35 ⇒ 21:36 | Аутор: СРНА

Отворен 20. Фестивал омладинских позоришта Републике Српске

Представом "И би мрак" Позоришта младих Бањалука, у Културном центру "Иво Андрић" отворен је 20. Фестивал омладинских позоришта Републике Српске.
Фестивал омладинских позоришта Републике Српске - Фото: СРНА
Фестивал омладинских позоришта Републике СрпскеФото: СРНА

Члан организационог одбора фестивала Новица Богдановић рекао је да је циљ фестивала афирмација позоришта које је намијењено за младу публику и представе које раде млади глумци.

- Циљ фестивала је и афирмисати мале средине које би могле да постану велики центри. Овај фестивал је путујућег карактера и сваке године се организује у другом граду. Ове године је поново у Вишеграду - нагласио је Богдановић.

Он је навео и да су, сада већ славни и велики глумци, прве кораке направили на овом фестивалу.

Глумица Анабела Зрнић, која је играла у овој представи, рекла је да је представа комплексна.

- То је филозофска тема. Ријеч је о тинејџерима који су добили право да говоре о неким стварима, да промијене свијет и направе га каквим они желе - истакла је Зрнићева.

Сутра у 14.00 часова биће приказана представа "Мој дом је тамо гдје си ти", Позоришта младих и Позориштанца СПКД Просвјета Добој, ауторски пројекат Мире Станишев.

Истог дана у 17.00 часова, у извођењу драмске секције Дома културе Просвјета Рудо, биће одиграна представа "Зона сумрака", аутора Рода Стерлинга, а у режији Бојан Бјелић.

У 19.00 часова биће изведена представа "Неко је украо сунце" у извођењу Зворничког драмског позоришта, аутора Мире Станишев, у режији Ранка Остојића.

Фестивал се суфинансира средствима Министарства просвјете и културе Републике Српске, Фондације УМ Бањалука, Центра за даровите Бањалука, Асоцијације омладинских позоришта Републике Српске.

Пријатељи фестивала су Хидроелектране на Дрини и општина Вишеград.

Фестивал се одржава у Културном центру "Иво Андрић" до 24. октобра, а улаз на све програме је бесплатан.