latinica  ћирилица
21/10/2021 |  08:01 ⇒ 12:22 | Аутор: РТРС

Аћимовић: Вакцинација не представља ризик за труднице (ВИДЕО)

Вакцинација не представља ризик ни за трудноћу, дакле ни за мајку ни за бебу, поручила је Јела Аћимовић, епидемиолог у Институту за јавно здравство Српске, гостујући у нашем Јутарњем програму.
Јела Аћимовић - Фото: РТРС
Јела АћимовићФото: РТРС

- Када се кренуло са масовном вакцинацијом, није било препоручљиво за труднице, али само из једног разлога, јер нису била довољно испитана дејства вакцине. Међутим, сада је то сасвим другачије. Трудноћа без вакцинације је веома ризична - нагласила је Аћимовићева.

Она је истакла да је поготово ризичан делта сој вируса корона за труднице, а препоручила је и која вакцина је највише испитана за труднице.

- У суштини све вакцине су препоручљиве, али највише података имамо за Фајзер вакцине - истакла је Јела Аћимовић.

Многе земље су увеле вакцинацију трудница у прва три мјесеца трудноће.

- Да, и сада је сасвим свеједно у којем периоду трудноће примите вакцину. Антитијела штите бебу, као и млијеко, дакле доста добрих нуспојава послије вакцинације - рекла је Аћимовић.

У Српској је кренула масовна вакцинација бустер, трећом дозом вакцина.

- Од данас то иде још масовније. То су грађани који су се већ вакцинисали са двије дозе и знају зашто су се вакцинисали, и они ће учинити све да заштите своје здравље. Они који нису, то је велики проблем свих нас, имају погрешно мишљење, информације, и са њима се мора пронаћи начин да се заштите, и себе, али и нас који смо одговорни према друштву - поручила је Аћимовић.