latinica  ћирилица
21/10/2021 |  08:49 ⇒ 10:23 | Аутор: СРНА

Пашалић: Министарство ће наставити да се бави шумама

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић оцијенио је спорном, неуставном и политички мотивисаном одлуку Уставног суда БиХ у вези са Законом о шумама, те истакао да ће Министарство наставити да се бави шумама и шумским земљиштем као и до сада.
Борис Пашалић (фото: D. Pozderović) -
Борис Пашалић (фото: D. Pozderović)

Пашалић сматра да је занимљиво да Уставни суд БиХ оспорава Републици Српској право својине над шумама и шумским земљиштем, а истовремено наводи да разумије да се неко мора бринути о шуми на територији Српске.

- Тако испада као та "шума није ваша својина, али ви се морате бринути о њој" - навео је Пашалић за Глас Српске.

Он каже да су изгледа и у самом Уставном суду БиХ свјесни да нема јасних аргумената за њихову одлуку у вези са Законом о шумама, јер се у пресуди позива искључиво на ону из 2012. године донесену по апелацији тадашњег предсједника СДА Сулејмана Тихића у вези са законом о статусу државне имовине.

Пашалић је истакао да се у пресуди и образложењу уопште не спомиње аргументација из апелације и одговора на апелацију, већ се она базира искључиво на одлуци донесеној по апелацији покојног Сулејмана Тихића.

Министар је рекао да одлука Уставног суда БиХ не може и неће изазвати никакве посљедице ни по Шуме Српске, ни по пословне субјекте наслоњене на то јавно предузеће.

Пашалић је констатовао да се Уставни суд запетљао, јер не би смио да се бави непостојећим законима, већ само да оцјењује уставност постојећих закона, као што не би смио ни законодавним тијелима Народној скупштини Републике Српске или парламенту БиХ да налаже шта смије или не смије бити у неком закону који тек треба да буде донесен