latinica  ћирилица
21/10/2021 |  09:10 ⇒ 13:54 | Аутор: РТРС

Мазалица: Одлука Парламента Српске је уставна (ВИДЕО)

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица, изјавио је да је одлука Парламента Српске да буде усвојен Закон о лијековима и медицинским средствима, уставна.
Срђан Мазалица - Фото: РТРС
Срђан МазалицаФото: РТРС

- Све катаклизмичке најаве да ће то нарушити Устав су бесмислене, јер управо оваква одлука је уставна. Република Српска може да уређује питања из ове области, јер има на то право по Уставу - поручио је Мазалица, коментаришући одлуку НСРС која је усвојила Закон о лијековима и медицинским средствима.

Он је прокоментарисао и коментар амбасаде САД на ту одлуку.

- Реакција је лицемјерна, имајући у виду да су САД федерална држава, и гдје постоји прилика да свака држава има своје законе, уреди неке области како сматра да треба. У суштини њихове све реакције биле су веома благе - рекао је Мазалица, гостујући у Јутарњем програму.

Нагласио је да закон ступа на снагу шест мјесеци послије објављивања, али и за то има и те како разлога.

- У наредних 60 дана треба именовати директора, као и чланове Стручног савјета. Још 60 дана послије тога директор треба именовати комисије, а 90 дана након објављивања закона да се донесе доста правилника, које доноси министар у Влади Републике Српске - истакао је Мазалица.

Мазалица се дотакао и набавке кисеоника за здравствене установе у Српској.

- Овластили смо Владу да утврди привремено снабдјевање здравствених установа кисеоником одговарајућег квалитета, и да то уради на начин како је то урађено у Србији - истакао је Мазалица.

Овакве одлуке стварају тензије, али Мазалица поручује да су многе такве ствари стигле управо из Федерације БиХ.

- Биће затегнути односи, али ко их је зетегао? Ко је покренуо питање Дана Републике, ко је покренуо шуме, наметнути закон о негирању геноцида. Све те теме долазе из Федерације БиХ, и када их покрену, имају национално јединство. Када ми дођемо у ситуацију да пошаљемо одговор у ФБиХ, а у питању је здравље грађана Српске, опструише се, не долази се на гласање. На јучерашњој сједници опозиција није ништа предложила, само је критиковала - истакао је Срђан Мазалица.