latinica  ћирилица
21/10/2021 |  09:28 | Аутор: РТС

Јанковић: Ковид пропуснице неће имати ефекта

Замјеник директора Универзитетског клиничког центра Ниш, Радмило Јанковић, каже за РТС да ковид пропуснице неће имати неког ефекта на смањење броја заражених и хоспитализованих. Додаје да су потребне јаке противепидемијске мјере да би се епидемија зауздала.
Радмило Јанковић (Фото: РТС) - Фото: Screenshot
Радмило Јанковић (Фото: РТС)Фото: Screenshot

Јанковић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да увођење ковид пропусница неће бити довољно да заузда епидемију у Србији.

- Она траје посљедња два мјесеца јаким интензитетом. То је симболични ефекат и порука коју жели држава да пошаље, али неће имати ефекта на смањивање броја заражених и људи у болницама. Мислим да ће ефекат тога бити готово никакав - истакао је замјеник директора УКЦ Ниш.

Указао је да је број критично обољелих јако висок и не пада.

- Посљедњих дана број хоспитализованих расте, болнице су прилично заузете, у њима раде преуморни, емотивно потпуно разорени људи који су свједоци људског страдања које је немјерљиво - поручио је Јанковић.

Навео је да је у Србији друштво "ужасно поларизовано" додајући да се неистине и дезинформације нигдје нису толико "примиле" као у Србији.

- Негирање постојања болести није у реду, то носи да се људи не придржавају никаквих мјера и води нас у зачарани круг - навео је он.

Указује да до прољећа слиједи "тешко вријеме смрти" током којег ће сваког дана бројати много мртвих од ковида.

- Не видим да ово може да се заузда без тешких противепидемијских мјера - рекао је Јанковић истичући да је за ширење полуинформације и дезинформације најважније рећи потпуну истину.

Замјеник директора УКЦ Ниш наводи да се вирус сада толико интензивно шири да је немогуће направити 20 корака а не наићи на неког ко је заражен.

Додао је да је ове јесени у структури новозаражених било готово 20 одсто заражене школске дјеце, што би, каже, могло да објасни како се вирус толико раширио кроз популацију и дошао до старијих.

- Надам се да је вирус ослабио кружећи у тој најосјетљивијој популацији. Дјеца се никад не би нашла у овој ситуацији да су старији довољно одговорни и да имамо више вакцинисаних пунољетних. Зараза се много шири и међу наставницима. Сигуран сам да ће вирус и преко дјеце налазити недовољно заштићене. Ми се до априла нећемо извући из овог круга. Нисмо успјели да пошаљемо адекватну поруку, заглибљени смо у блату сопствених заблуда - истакао је Јанковић.