latinica  ћирилица
21/10/2021 |  10:30 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Ускоро ће бити позната шеста траса јадранско-јонске магистрале (ВИДЕО)

Министар транспорта и комуникација у Савјету министара Војин Митровић изјавио је да је локација будућег аеродрома у Требињу утицала на помјерање траса јадранско-јонске магистрале, те да ће, осим дефинисаних пет, у наредних мјесец дана бити позната и шеста траса која ће ићи сјеверно од града.
Војин Митровић и Мирко Ћурић - Фото: СРНА
Војин Митровић и Мирко ЋурићФото: СРНА

У будућности би требало да буду реализована три инфраструктурна пројекта значајна за развој Требиња. Једно је путна инфраструктура, затим жељезничка инфраструктура и оно што је за град Требиње у овом тренутку најбитније градња аеродрома - истакао је Војин Митровић, министар комуникација и транспорта у Савјету министара БиХ.

Митровић је о овим темама разговарао са градоначелником Требиња, Мирком Ћурићем.

Датуми реализације поменутих пројеката нису прецизирани као ни траса јадранско јонске магистрале у овом дијелу Српске, о којој се највише полемисало.

- У међувремену је дошло до одређеног помјерања и то треба схватити врло озбиљно. Јер локација самог аеродрома је утицала на помјерање ових траса Ми тренутно имамо дефинисано пет траса и у наредних мјесец дана добићемо и шесту трасу која би у прнципу била најповољнија посматрајући град Требиње и околину с обзиром и на Попово поље и земљиште које је обрадиво тако да се на тај начин избјегне плодно земљиште ,а да се практично уради једна рута која би била задовољавајућа како за Републику Српску, тако и за ФБиХ и за Црну Гору.

Он је истакао да је кад је ријеч о јадранско-јонској магистрали интерес да се споји правац од Италије, преко Словеније, Хрватске, БиХ, Црне Горе па до Грчке.

- Знамо да је спојна тачка Нудо у Црној Гори тако да то су све неке водиље које нам дају могућности да ми као локална заједница се изјаснимо куда би најбоље било да иде. Чекамо пројектну документацију и управо надамо се, што је најбитније да ће бити уважено да ће се моћи реализовати и пројекат ауто-пута и пројекат аеродрома - рекао је Ћурић.

Сматра да је то итекако важно за Требиње .

- И управо ако би могли да узмемо у обзир све то, Требиње би што је и логично највећу жељу имало да се сва три веома важна пројекта реализују и надамо се да ће управо тако и да буде - додао је градоначелник Требиња.

Поново је актуелизована идеја о градњи жељезничке пруге Чапљина -Никшић. За сада, када је ријеч о овом пројекту, конкретних помака још нема.