latinica  ћирилица
21/10/2021 |  10:34 ⇒ 22/10/2021 | 22:34 | Аутор: Глас Српске

Почињу "Бањалучки хорски сусрети"

Међународни хорски фестивал "Бањалучки хорски сусрети", 18. по реду, у организацији Српског пјевачког друштва "Јединство" из Бањалуке, почеће данас у 20 часова концертом духовне православне музике у Храму Христа Спаситеља.
Бањалучки хорски сусрети, архив - Фото: РТРС
Бањалучки хорски сусрети, архивФото: РТРС

Ова традиционална манифестација ће трајати до суботе, а одржаваће се и у концертној дворани Банског двора, а улаз за публику је слободан.

У оквиру фестивала наступиће 13 хорова и ансамбала и то Дјечији хор СПД Јединство Бањалука, Женски хор Царица Јелена, Мушки хор Константин, Женски ансамбл Дар, Мјешовити хор СПД Јединство, сви из Бањалука.

Ту су и Дјечији црквени хор Јавор из Добоја, Мјешовити хор СЦПД Свети Георгије из Прњавора, Мјешовити хор Уна из Новог Града, Мјешовити градски хор Лира из Градишке, Мјешовити хор СЦПД Богољубље из Добоја те Женски камерни хор Одјек из Пожаревца. Током ове манифестације наступиће и Дјевојачки ансамбл СПД Јединство, Српски хор Св. Серафим Саровски из Зрењанина те Мјешовити хор Академије умјетности Бањалука.

Из Српског пјевачког друштва Јединство истакли су да "Бањалучки хорски сусрети" трају три дана, са три цјеловечерња концерта и више променадних и других наступа хорова.

- Циљ ове манифестације је вишеструк, а прије свега то је популаризација и унапређење хорског пјевања у нашој средини, остварење сарадње и повезивање са градовима и земљама из којих долазе хорови те упознавање различитих музичких и културних атрибута земаља и ансамбала учесника - саопштили су из СПД Јединство.

Додали су да су циљеви и обогаћење музичког живота и концертне активности у Бањалуци и Републици Српској, упознавање страних хорова са дјелима домаћих аутора, као и промоција и популаризација дјела савремених домаћих аутора.

Ово је традиционална међународна музичка манифестација на којој је до сада наступило више од 150 хорова из Републике Српске, БиХ, Србије, Словеније, Грчке, Бугарске, Румуније, Аустрије, Македоније, Словачке, Кипра и Русије са више од 5.000 активних учесника. Покровитељи су град Бањалука, Министарство просвјете и културе Српске и Српска православна црквена општина Бањалука.

"Бањалучки хорски сусрети" у култури града имају значајно мјесто, јер на високом умјетничком нивоу представљају музичка достигнућа хорова из иностранства, подстичу, популаришу и унапређују хорско стваралаштво у нашој средини.

Значај ове манифестације се огледа и у томе што често наступају и хорови из градова са којима Бањалука има успостављену културну и другу сарадњу.