latinica  ћирилица
21/10/2021 |  10:44 ⇒ 10:45 | Аутор: Агенције

Берош: Највећи број нових случајева заразе је међу младима

У посљедња 24 сата у Хрватској су новозаражене 3.053 особе, што је пораст од 56 одто у односу на прошлу сриједу, рекао је министар здравља Вили Берош.

Навео је да је највећи број нових случајева заразе међу младима, у доби од 9 до 19 година, те међу популацијом у доби од 40 и 49 година.

- На болничком лијечењу је 939 особа, од којих је 131 особа на респиратору - рекао је Берош на сједници Владе.

Истакао је да је пораст броја новозаражених позив на додатну, пријеко потребну дозу опреза.

- Превелики резервоар невакцинисаних делта варијанти вируса корона омогућава значајан маневарски простор за ширење - истакао је он.

Хрватски премијер Андреј Пленковић упозорио је данас на повећање броја заражених вирусом корона због чега ће за који дан Хрватска имати 9.000 умрлих, те истакао важност вакцинације и придржавања епидемиолошких мјера.

- Вирус корона је већ до сада однио огроман број живота, а са садашњом стопом смрти за који дан ћемо премашити бројку од 9.000 умрлих са или од ковида. То је високи данак који плаћамо као народ, као друштво и дио је онога што се догађа због ове пошасти широм свијета - упозорио је Пленковић.

Он је рекао да нема никаквог разлога да бројеви буду овако високи, с обзиром да постоји вакцина против вируса корона и указао на важност да се грађани вакцинишу, а посебно старији.