latinica  ћирилица
21/10/2021 |  12:19 ⇒ 20:36 | Аутор: РТРС

У УКЦ Српске сложеним оперативним захватом спасен још један живот

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске изведена је врло сложена операција анеуризме трбушне аорте у Клиници за васкуларну хирургију.
Операција - УКЦ Републике Српске - Фото: РТРС
Операција - УКЦ Републике СрпскеФото: РТРС

- Љекари су извели компликован оперативни захват код пацијента М. Д. (1960) из Бијељине који је имао врло неуобичајну урођену аномалију тј. доња шупља вена му је била са лијеве стране трбушне аорте. У 95 одсто случајева доња шупља вена је са десне стране аорте, што у овом случају није било тако - саопштено је из УКЦ-а Српске.

Наводе да је комплексност ове аномалије то што је доња шупља вена прелазила преко врата анеуризме, а сама анеуризма је била под дванаестопалачним цријевом и панкреасом.

- Постојала је могућност да током захвата дође до повреде дванаестопалачног цријева и панкреаса, што је потенционално угрожавало пацијента, тако да се радило о јако технички захтјевној операцији - додаје се у саопштењу.

Из УКЦ-а Српске напомињу да је пацијент имао врло риједак случај да су умјесто једне постојале двије одвојене бубрежне вене за лијеви бубрег, које су директно обје излазиле из доње шупље вене што би у случају повреде током операције довело пацијента у опасност.

- Да је током захвата дошло до повреде једне од вена бубрежна функција би била редукована, што је захваљујући вјештини и стручности наш тим успио да избјегне. Поред основне болести пацијент има и хроничну опструктивну болест плућа, што је додатно ову операцију чинило још сложенијом, али љекарски тим је успио да то одради врло брзо и успјешно - наводе из УКЦ-а Српске.

Начелник Клинике за васкуларну хирургију УКЦ Републике Српске Миланко Максић рекао је да се пацијент добро осјећа, те да је поносан на своје колеге, и себе, асистенте, инструментарке и анестезиологе истичући да се овакви захвати не могу без њих урадити.

- Ово успјех цијелог УКЦ Републике Српске - додао је Максић.

Нагласио да је циљ убудуће развијати васкуларну хирургију са свакодневним оперативним програмом, а посебно истакао чињеницу да стасавају млади људи и да треба у њих улагати.

Пацијент је имао само ријечи хвале за цијели оперативни тим на челу са Максићем и рекао је да се осјећа одлично и да се радује повратку у родни град и својој породици, комшијама и пријатељима.

Оперативни тим УКЦ Републике Српске су чинили Миланко Максић, Новак Васић, Јелена Инђић-Ћетић, Момир Бобар, Јован Маркановић, Синиша Мирковић и Биљана Бојић.