latinica  ћирилица
21/10/2021 |  13:06 ⇒ 15:01 | Аутор: СРНА

Лучић-Зутер: Швајцарска наставља са подршком у ублажавању мигрантске кризе

Швајцарска ће наставити да пружа помоћ БиХ када је ријеч о ублажавању мигрантске кризе, истакла је данас швајцарски министар правде и полиције Карин Келер Зутер.
Конференција за новинаре - Фото: СРНА
Конференција за новинареФото: СРНА

Зутерова је, након састанка у Сарајеву са министром за људска права и избјеглице у Савјету министара Милошем Лучићем, подсјетила да је споразум о партнерству БиХ и Швајцарске, када је ријеч о миграцијама, склопљен 2009. године, те да је сарадња врло успјешна.

- Цијенимо улогу коју БиХ има као транзитна земља јер је ријеч о тешком задатку пошто се ради о питању људских права која су веома важна за Швајцарску. Без обзира што се мигранти морају и вратити у земљу поријекла, јако је важно да се поштују њихова људска права - рекла је Зутерова на конференцији за новинаре.

Она је напоменула да се кроз партнерство Швајцарске и БиХ реализују различити пројекти који се односе на интересе обје земље у области контроле граница, регистрација и повратка миграната.

Према њеним ријечима, Швајцарска ће наставити да пружа додатну финансијску подршку, наводећи као примјер средства за снабдијевање електричном енергијом прихватног центра Липа, као и подршку која се односи на администрацију за управљање миграцијама.

Лучић је захвалио Швајцарској, која је помогла са више од пет милиона КМ за ублажавање мигрантске кризе у БиХ, те изразио задовољство што ће та подршка бити настављена.

- Данашњи продуктивни разговори су се највише односили на надолазеће мигранте које очекује БиХ. Министарство за људска права и избјеглице омогућило је смјештај у Салаковцу за мигранте, а кроз буџет одређена су средства за ублажавање мигрантске кризе - рекао је Лучић.

Он је навео да је током сусрета било ријечи и о питању реадмисије, те о успјешној сарадњи путем Министарства безбједности у Савјету министара.

Када је ријеч о збрињавању миграната, Лучић је рекао да Министарство за људска права и избјеглице са 170.000 КМ помаже ублажавању мигрантске кризе, истичући да у пројекту смјештаја миграната учествује и Министарство безбједности у Савјету министара и кантони у Федерацији БиХ.

Зутерова је напоменула да у Швајцарској живи више од 60.000 грађана поријеклом из БиХ који дају велики допринос друштву и пријатељству двије земље.