latinica  ћирилица
21/10/2021 |  13:57 | Аутор: СРНА

Чолак: Политичка смјена Тадићеве изгласана бошњачким гласовима

Високи функционер ХДЗ-а БиХ и некадашњи министар правде у Савјету министара Бариша Чолак рекао је Срни да је смјена Гордане Тадић са позиције главног тужиоца БиХ политичка како би СДА преузела потпуну контролу над правосуђем БиХ.
Бариша Чолак - Фото: РТРС
Бариша ЧолакФото: РТРС

Чолак је рекао да су за смјену Тадићеве гласали искључиво Бошњаци.

- Свако ко прати медије и данашњу климу која је створена око Тадићеве био је свјестан да ће доћи до њене смјене јер је то најављено из СДА и њихових гласноговорника - рекао је Чолак.

Додао је да су прво требали да овладају законодавном и извршном влашћу путем Централне изборне комисије, чији су чланови незаконито именовани, а потом су кренули и на трећи стуб власти.

- Успоставили су контролу над Високим судским и тужилачким савјетом БиХ, а ни то им није било довољно па су, поред контроле Суда БиХ и ВСТС-а, преузели контролу и над Тужилаштвом БиХ  -рекао је Чолак.

Поновио је да је смјена Тадићеве политичка и да је читав поступак од самог почетка био својеврсна фарса, почев од именовања чланова и Првостепене и Другостепене дисциплинске комисије, па до самог ВСТС-а.

- На крају смо добили одлуку коју је донио једнонационални састав ВСТС-а што је заиста ружно и тужно - оцијенио је Чолак.

Он је констатовао да ће се овом смјеном још више продубити криза у БиХ и да се тиме ништа неће ријешити, него да ће се односи и даље закомпликовати.

- Ово сигурно није добро и умјесто да лијечимо наше правосуђе, оваквим потезима и политичким утицајем оно се још више одваја од његове темељне функције, од непристраности и професионалности, чиме би се правосуђе требало одликовати - нагласио је Чолак.

Он је подсјетио да су одређени процеси у току, да су озбиљне кривичне пријаве против високопозиционираних званичника СДА у току и да је јасно да им је сметала Тадићева на коју нису могли да врше утицај.

- Свједоци смо једне врло ружне појаве и атака на само правосуђе. Како ће се даље ствари одвијати тешко је предвидјети, али овакво стање заиста није нимало добро - оцијенио је Чолак.

ВСТС потврдио је јуче одлуку Другостепене дисциплинске комисије и смијенио Гордану Тадић са функције главног тужиоца БиХ.

За ову одлуку гласало је шест чланова Савјета, пет је било против, а један суздржан.

Тадићева ће, како је раније одлучено, бити премјештена са мјеста главног тужиоца на мјесто тужиоца Тужилаштва БиХ.

ВСТС је донио одлуку о расписивању конкурса за новог главног тужиоца БиХ, а до његовог избора Миланко Кајганић обављаће функцију вршиоца дужности главног тужиоца БиХ.