latinica  ћирилица
21/10/2021 |  15:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Матвијенко: Русија би могла да призна талибаску владу

Русија би могла да призна талибанску владу у Авганистану под условом да она буде инклузивна и да поштује људска права, изјавила је данас предсједница горњег дома руског парламента Савјета Федерације Валентина Матвијенко.
Валентина Матвијенко (фото: Sputnik / Алексей Дружинин) -
Валентина Матвијенко (фото: Sputnik / Алексей Дружинин)

- Данас су на власт дошли талибани који контролишу цијелу земљу и са њима је потребно водити дијалог, потребно је састајати се са њима - рекла је Матвијенко, пренио је ТАС С.

Према њеним ријечима потребно је остварити контакте како би се талибани убиједили да створе истински инклузивну владу која би укључивала не само представнике племена, етничких група и народа који живе на територији Авганистана, већ и свих политичких снага.

Матвијенко је додала да ће само таква конструкција бити стабилна и да ће обезбиједити миран развој Авганистана као државе.

Она је напоменула да Русија, баш као и читава глобална заједница, позива Авганистан да се придружи редовима цивилизованих држава, гарантује и штити људска права, прије свега, права жена и дјеце.

- Питање признавања или непризнавања данас није приоритетни чин. Мислим да, ако као резултат овог дијалога талибани прихвате те услове које сам споменула, не само да их одобри у писаној форми, већ их спроведе у дјело, мислим да ће то бити бити, наравно, признавање њих с обзиром да су сада тамо стварна снага - рекла је предсједница Савјета Федерације.