latinica  ћирилица
21/10/2021 |  15:46 ⇒ 15:46 | Аутор: СРНА

Броћета: БиХ примјер вјештачке државе

Делегат из реда Срба у Дому народа Парламента ФБиХ Горан Броћета оцијенио је да је БиХ примјер вјештачке државе и вјештачког Изборног закона, те да међународну заједницу не занима то што у ФБиХ још није конституисана власт по вољи бирача.

- Са друге стране, међународну заједницу итекако занима сваки потез српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и званичника из Републике Српске - рекао је Броћета Срни.

Он истиче да би међународна заједница посегнула за бонским овлаштењима или неким другим да којим случајем у Српској није конституисана власт и да њене институције не функционишу.

Броћета подсјећа да је Влада ФБиХ у техничком мандату, иако је расписивање нових избора за пола године.

- Осим Владе, у техничком мандату је и потпредсједник који је изабран по мјери Сарајева, док још није у потпуности формирано ни руководство Дома народа, јер потпредсједник из реда српског народа до данас није изабран - наводи Броћета.

Он истиче да званично Сарајево не жели некога ко долази из српских средина и који је изабран српским гласовима, док за "Србе" који мијењају националност сваке двије или четири године нема довољно руку.

- Све функционише без јасне већине. Од тачке до тачке се скупљају руке и тако данас функционише ФБиХ - каже Броћета.

Он је наводи да то за међународни фактор изгледа не представља проблем, као и да међународну заједницу не занима то што се на сваком кораку крше сва Уставом загарантована права српског народа у ФБиХ.