latinica  ћирилица
21/10/2021 |  15:54 ⇒ 16:00 | Аутор: СРНА

Викинзи открили Америку прије Колумба? (ВИДЕО)

Викинзи су имали насеље у Сјеверној Америци прије тачно хиљаду година, вијековима прије него што је Кристифор Колумбо стигао на тај континент, наводи се у научној студији објављеној у часопису "Нејчер".
Примјер викиншког насеља у Њуфаундленду, Канада (фото: wikipedia.org / Dylan Kereluk) -
Примјер викиншког насеља у Њуфаундленду, Канада (фото: wikipedia.org / Dylan Kereluk)

Научници су навели да је нова техника датирања која анализира годове дрвећа, пружила доказе да су викинзи заузели локацију у Њуфаундленду у Канади 1021. године.

Одавно је познато да су Европљани стигли до Америке прије Колумбовог доласка у Нови свијет 1492. године, али ово је први пут да су истраживачи предложили тачан датум.

У часопису "Нејчер" научници су рекли да су анализирали годове три дрвета посјечена за нордијско насеље Ленси Медоуз.

Они су навели да су, користећи као референцу атмосферски радиокарбонски сигнал који је резултат тачно датиране соларне олује, могли да прецизно одреде 1021. као "тачну годину сјече дрвета".

Знало се да се таква соларна олуја /велики удар зрачења Сунца који погађа Земљу/ догодила 992. године, указали су научници. То им је омогућило да одреде тачнији датум од претходних процјена за викиншко насеље.

- Повезивање ових аспеката са нордијским људима засновано је на детаљном истраживању које је претходно спровела Влада Канаде - напомиње се у студији и додаје да постоје јасни докази да је узорковано дрво модификовано металним алатима.

Ленси Медоуз, локалитет на листи свјетске баштине Унеска, налази се на најсјевернијем дијелу острва Њуфаундленд. То је прво и једино познато насеље које су формирали викинзи у Сјеверној Америци и најранији доказ европског насељавања у Новом свијету.

Радиокарбонско датирање је техника која мјери заостале концентрације радиоактивног изотопа угљеника /угљеник 14/ присутног у предмету.

Угљеник 14 се временом распада и мјерење колико је преостало говори о старости узорка, наводи Би-Би-Си.