latinica  ћирилица
21/10/2021 |  16:26 ⇒ 22:02 | Аутор: РТРС

Бањалука: Породиље да поднесу захтјев за исплату новчане накнаде

Све мајке које су стекле потомство током ове године, треба да искористе своје право и поднесу захтјев за исплату новчане накнаде које им је омогућио Град Бањалука. Ово је један конкретан корак којим се подстиче наталитетна политика и финансијски олакшава породицама које су добиле новог члана, поручила је Мира Пекић, генерални секретар ПДП-а.
Градска управа Бањалука - Фото: РТРС
Градска управа БањалукаФото: РТРС

Пекићева подсјећа да ће породиље, које потомство буду стицале до краја године, имати рок од 60 дана да доставе потребну документацију, како би се исплатила предвиђена накнада.

- Било је и другачијих приједлога, попут једнократне помоћи од 500 КМ свакој породиљи, међутим, драго ми је што је Градска управа одлучила да подстицај пронаталитетне политике реализиује на другачији и свеобухватнији начин. Свака мајка која добије прво и друго дијете, добиће од Града 500 KM и то на дан рођења 250 КМ, те за први рођендан 250 КМ - навела је она.

Пекићева је додала да ће свака мајка која добије треће дијете добити 700 КМ и то 350 КМ за дан рођења, те додатних 350 КМ за први рођендан.

- За свако четврто, пето, шесто дијете биће исплаћена подршка Града у укупном износу од 2.000 КМ, од којих ће 1.000 КМ бити исплаћено на дан рођења, а 1.000 КМ за први рођендан. Ово је значајна мјера, коју треба да слиједе и друге локалне заједнице у Републици Српској - рекла је Пекићева.