latinica  ћирилица
21/10/2021 |  16:27 | Аутор: СРНА

Моравјецки: Варшава неће поклекнути пред уцјенама

Пољска неће поклекнути пред уцјенама ЕУ, већ ће настојати да ријеши актуелне спорове, рекао је премијер Матеуш Моравјецки, који је дошао у Брисел прије састанка лидера ЕУ да брани своју државу, у ескалацији идеолошке борбе.

Дуготрајне тензије између пољских владајућих националиста и либералне већине европског блока нагло су порасле откад је пољски Уставни суд донио одлуку 7. октобра да су елементи закона ЕУ неспојиви са Уставом Пољске.

Оспоравајући централно начело интеграције у ЕУ, овај случај ризикује да изазове нову темељну кризу за блок, који се и даље бори са посљедицама Брегзита, као и да Пољска изгуби великодушне европске финансијске ињекције.

- Неке европске институције преузимају право да одлучују о стварима које им нису додијељене - изјавио је Моравјецки уочи дводневних разговора 27 националних лидера блока у Бриселу.

Он је навео да Пољска неће пристати на уцјене.

- Нећемо дјеловати под притиском уцјена, спремни смо за дијалог, не пристајемо на све веће надлежности институција ЕУ, али ћемо, наравно, разговарати о томе како у дијалогу ријешити тренутне спорове - рекао је Моравјецки.

Његове богатије западне колеге посебно желе да спријече да њихови новчани доприноси у ЕУ користе конзервативни политичари, за које сматрају да подривају људска права утврђена европским законима.