latinica  ћирилица
21/10/2021 |  18:43 ⇒ 22/10/2021 | 10:14 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Писмо европарламентараца одише неинформисаношћу и незнањем (ВИДЕО)

Радован Ковачевић, савјетник српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, рекао је за РТРС да писмо осам европских парламентараца Кристијану Шмиту и високом представнику Европске уније Жозепу Борељу одише неинформисаношћу и незнањем о приликама у БиХ и комплетном Балкану.
Радован Ковачевић -
Радован Ковачевић

- Када сам прочитао писмо, на прву сам помислио да траже санкционисање оних који звецкају оружјем и пријете ратом и сукобима, као што то раде Жељко Комшић, Бакир Изетбеговић, Елмедин Конаковић и други из Сарајева - рекао је Ковачевић.

Он је додао да се ради о "потпуној неупућености једног дијела људи који сједе у Европском парламенту, односно о седам или осам европарламентараца од укупно 705 посланика, који су се прикључили таквој срамној изјави".

- То показује колико је то писмо релевантно. Не ради се о било каквој парламентарној групи или странци која је заступљена у Европском парламенту, нити се ради о представницима једне земље. Дакле, одређени лобистички кругови из Сарајева успјели су да извуку само седам или осам људи из Европског парламента од укупно 705 - истакао је Ковачевић.

Он је нагласио да се у писму за све проблеме оптужује Србија, што најбоље говори о лошој информисаности поменутих парламентараца.

- Они сматрају да је Србија одговорна за проблеме на Косову и Метохији, гдје су специјалци или терористи из Приштине, кршећи Бриселски споразум, упали на сјевер Космета, извршили један агресорски, терористички чин и пуцали на цивиле, ранивши једног човјека који је једва преживио. На исти начин се односе када је у питању БиХ. Колико је њихово незнање, најбоље показује то што чак кажу да Република Српска спрема страшне војне вјежбе са Војском Србије. Вјероватно у том лошем каналу информисања нису сазнали да је требало да буде одржана војна вјежба Оружаних снага БиХ са Војском Србије и да је донесена одлука о томе у институцијама БиХ, а да је онда самовољом бошњачких представника отказана - навео је Ковачевић.

Он је истакао да се представници Републике Српске, предвођени српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, залажу за очување уставног поретка и досљедно поштовање Устава БиХ и Дејтонског мировног споразума.

- А они се у том писму оптужују да крше Дејтон и угрожавају мир и безбједност, а они који звецкају оружјем, те странци који долазе у БиХ и без икаквих права намећу законе и странци који долазе у Уставни суд и доносе одлуке које немају утемељење у Уставу, према њима, нису пријетња по мир и стабилност и за њих није потребна реакција - рекао је Ковачевић.

Он је поручио да је то "све у свему, једна прилично комична ситуација и да би им било паметније да се позабаве својим проблемима у ЕУ".

Подсјећамо, осам европских парламентараца, истих оних који су затражили санкције и Пољској, упутили су писмо Кристијану Шмиту и високом представнику Европске уније Жозепу Борељу, позивајући на употребу бонских овлашћења.

Разлог су тренутна дешавања у БиХ и, како наводе, кораци који воде ка сецесији Републике Српске, а који, тврде, угрожавају мир у региону.