latinica  ћирилица
21/10/2021 |  18:49 ⇒ 21:39 | Аутор: РТРС

Ковачевић: У БиХ не постоји високи представник (ВИДЕО)

Радован Ковачевић, савјетник српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, рекао је да у БиХ више не постоји високи представник, те да би Кристијан Шмит прво требало да обезбиједи релевантну резолуцију Савјета безбједности УН, како то предвиђа Дејтонски мировни споразум, односно Анекс 10.
Радован Ковачевић -
Радован Ковачевић

Ковачевић је подсјетио да је Анекс 10 једини релевантан када је у питању именовање високог представника, као и његове функције и надлежности.

- Оног тренутка када прибави једну такву резолуцију, онда ћемо моћи да се осврћемо на његове коментаре, али морамо одмах да га упозоримо да ни тада неће бити релевантан да било кога санкционише или доноси било какве мјере, јер на то нема право ни високи представник, а поготово неко физичко лице које се представља као високи представник - истакао је Ковачевић за РТРС коментаришући Шмитову изјаву да потези институција Републике Српске представљају политичке игре и напад на интегритет БиХ.

Он је нагласио да је "посљедњи високи представник био срамни Валентин Инцко који је створио све ове проблеме у БиХ и изазвао највећу кризу од потписивања Дејтонског споразума и од краја рата".

- То је њасљеђе посљедњег високог представника, а и све друго што имамо када су у питању високи представници, сви они послије Карла Билта, је срамно насиље против Дејтонског споразума, БиХ, грађана БиХ и против Срба и Републике Српске - истакао је Ковачевић.

Он је поручио да Република Српска такво "нешто што не планира допустити било коме, а поготово не некоме ко је умислио да је високи представник".

Подсјећамо, Кристијан Шмит, којег Република Српска не признаје за високог представника у БиХ, осудио је усвајање Закона о лијековима и медицинским средствима којим се предвиђа формирање агенције за лијекове Републике Српске.

Шмит је упитао "зашто да људи и њихово здравље испаштају због политичких игара?", додајући "да се ово овако неће завршити".