latinica  ћирилица
21/10/2021 |  20:08 ⇒ 20:36 | Аутор: СРНА

Дом здравља у Добоју освијетљен роза бојом

Објекат Дома здравља у Добоју вечерас је освијетљен роза бојом, с циљем промоције Међународног мјесеца борбе против карцинома дојке.
Дом здравља у Добоју освијетљен роза бојом - Фото: СРНА
Дом здравља у Добоју освијетљен роза бојомФото: СРНА

Љекар Дома здравља Марина Јотић Ивановић рекла је новинарима да се акција реализује у циљу подизања свијести код жена да брину о свом здрављу и да се код њих разбије страх од прегледа.

Она наводи да су превентивни мамографски прегледи бесплатни за жене регистроване у овој здравственој установи, да се раде током цијеле године, као и да све промјене уочене у раној фази имају већу шансу за изљечење.

- Све жене између 50 и 69 година сваке друге године треба да одраде мамограф дојки, која се показала као најбоља дијагностичка метода за откривање промјена на дојци прије но што су видљиве и опипљиве руком - изјавила је Ивановићева.

Она каже да је одзив и обухват жена на преглед повећан од како је ова здравствена установа набавила мобилни мамограф.

- Ми смо у акцији 2019. године, када је био и највећи одзив на бесплатне мамографске прегледе, имали два патолошка налаза. Једна бенигна промјена која је и хируршки одстрањена, а друга злоћудна у почетној фази такође је одстрањена, а с обзиром да је на вријеме откривена та женс је данас добро - навела је Ивановићева.

Према њеним ријечима, током акција превентивних мамографских прегледа прошле године и до данас код прегледаних жена није евидентирана патолошка промјена.

Директор Дома здравља Владимир Марковић каже да је циљ вечерашње акције да се суграђанке упозоре на све што ова опака болест носи, те да раде на својој превенцији за коју каже да је пола здравља и да је боље спријечити појаву ове опасне болести него је лијечити.

Октобар је Међународни мјесец борбе против рака дојке, заштитни знак је ружичаста боја и ружичаста врпца, која се носи у знак подршке свим женама које се боре са овом болешћу и њиховим породицама, али и подизању свијести о овој болести и значају превентивних мјера у спречавању настанка рака дојке и његовом раном откривању.