latinica  ћирилица
21/10/2021 |  22:46 | Аутор: СРНА

Берлускони ослобођен оптужби за подмићивање

Бивши италијански премијер Силвио Берлускони ослобођен је оптужби за наводно подмићивање свједока у случају малољетничке проституције из 2013. године.
Силвијо Берлускони (Фото: https://rs.sputniknews.com) -
Силвијо Берлускони (Фото: https://rs.sputniknews.com)

Берлускони је оптужен да је платио пијанисту Данилу Маријанију да лаже на суђењу на којем је оптужен да је платио секс са 17-годишњом мароканском плесачицом из ноћног клуба Каримом Ел Махруг, познатијом у Италији под сценским именом Руби Крадљивица срца.

Берлускони, лидер странке десног центра Форца Италија /Напред Италија/, на крају је ослобођен у том случају и изјаснио се да није крив у каснијем суђењу за подмићивање.

- Малоприје сам разговарао са Берлусконијем и он је веома растерећен и задовољан - рекао је његов адвокат Федерико Чекони након што је пресуду донио суд у тосканском граду Сијени.

Међутим, Берлускони се и даље суочава са још два слична случаја наводног подмићивања која се воде пред судовима у Риму и Милану.

Маријани је у мају осуђен на двије године затвора на суду у Сијени због лагања на првобитном суђењу гдје је рекао да је Берлусконијев физички контакт са гошћама био само да би се руковао. Он је данас ослобођен оптужби за примање мита.

Наводне исплате разним свједоцима воде се на различитим судовима широм земље у зависности од локације банака које су примиле новац.

Суђења су неколико пута обустављана у посљедњих годину дана због нарушеног здравља Берлусконија, који је четири мандата био премијер. Он је више пута приман у болницу након што се заразио вирусом корона у септембру 2020. године.

Берлускони је првобитно проглашен кривим за плаћање за сексуалне односе са Руби, која је тада имала 17 година, и осуђен је на седам година затвора.

Међутим, пресуду је 2014. године укинуо апелациони суд који је закључио да нема доказа да је он знао колико она тачно има година. Ослобађајућу пресуду потврдио је Врховни суд.