latinica  ћирилица
22/10/2021 |  10:08 ⇒ 10:08 | Аутор: РТС

Ивануша: Ефекат ковид пропусница за неколико недјеља

Директор Канцеларије Свјетске здравствене организације у Србији Маријан Ивануша каже за РТС да је делта сој вируса корона толико заразан да се од њега нико не може сакрити.
Маријан Ивануша (фото: N1) -
Маријан Ивануша (фото: N1)

Ивануша је, говорећи за Дневник РТС-а, рекао да је ситуција са вирусом корона у Србији тешка.

Додаје да увођење мјера, тј. ковид пропусница у Србији даје поруку да ковид 19 постаје изузетно велики проблем који може да се погорша.

- Србија је међу првих пет држава у европском региону са највећим бројем обољелих. Прошле године знали смо бар једну заражену особу, сада знамо више од једне особе која је умрла због ковида. Знамо да вакцинисани ако се случајно заразе мање шире вирус. Вакцинација може да преокрене ток епидемије", напомиње Ивануша.

Ефекат увођења ковид мера ће, према његовим ријечима, моћи да се види у току неколико недјеља.

- Ниједна мјера није 100 посто учинковита зато је потребно комбиновати различите мјере и поред те мјере позвао бих људе да избјегавају гужву, да не иду у клубове, да одржавају дистанцу, носе маске и перу руке, да остану код куће, да се изолују ако су имали контакт, да буду у карантину - поручио је директор канцеларије СЗО у Србији.

Каже и да је Словенија међу десет водећих држава у Европи по броју заражених. Ситуација је лоша, људи се понашају како се понашају, наводи Ивануша.

- Мене све подсјећа на шалу коју сам видио у Србији – хоћете ли вакцину? Нећемо. Хоћете ли мјере? Нећемо. Хоћете ли ковид? Нећемо. Па шта хоћете? Хоћемо да нећемо - наводи Ивануша.

Додаје да још нема података да се делта плус сој брже шири и да узрокује тежу болест од обичног делта соја. Свакако се, додаје, делта сој шири брже од алфа соја.

- Очекујемо да ће невакцинисане вирус да пронађе током ове зиме. Тешко ће се било ко сакрити од вируса. Код многих може узроковати тешку болест - каже Ивануша додајући да је тренутни талас кренуо код активне млађе популације и раширио.

Директор канцеларије СЗО у Србији напомиње да алтернативе вакцинације нема.

- Делта је толико заразан да се од њега не можемо крити. Прије или касније сви ће бити у контакту са вирусом, неки ће обољети и може бити тешког облика болести. Вакцина нам је једини спас, то важи и за богате и за сиромашне државе. Недовољно је вакцинисаних у неким државама, то их ставља у велики ризик за озбиљне епидемије, здравствени сектор не може да збрине тако много пацијената - наглашава Ивануша.