latinica  ћирилица
22/10/2021 |  10:48 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Вучуревић напустио ПДП; Бореновић и Црнадак манипулишу чланством (ВИДЕО)

Славко Вучуревић на конференцији за новинаре у Требињу рекао је да након 18 година иступа из Партије демократског прогреса.
Славко Вучуревић - Фото: РТРС
Славко ВучуревићФото: РТРС

Вучуревић је истакао да "ПДП годинама није што је био и под руководством Бореновића одступио је од свих изворних принципа од оснивања странке". 

- Због тога су многи угледни људи напустили странку - истакао је Вучуревић.

Вучуревић је нагласио да су "унутрашњи односи, куповање мандата, незнање и некомпетентност довели до тога да се странка урушава".

Додао је да су "уништени одбори странака који су били најбољи, у Градишци, Требињу и Палама".

"Чланови руководства ПДП-а имају станове у Британији и узимају новац за одређене позиције"

Вучуревић је изнио низ тешких оптужбих на ПДП, међу којима су и узимање огромних сума новца за одређене позиције, те да поједини чланови руководства имају станове у Великој Британији.

- Појединци желе да да уруше партију да би на наредним изборима добили мандат само они који могу да плате - поручио је Вучуревић.

"Судски органи да покрену истрагу о бројним криминалним радњама у ПДП-у"

Вучуревић је истакао да има сазнања о "прању" више десетина милиона евра, позивајући судске органе да покрену истрагу о бројним криминалним радњама у ПДП-у, које, како је рекао, превазилазе здрав разум.

- ПДП више није ни странка ни партија, већ канцеларија колаборационистичког и квислиншког тима, који све ради за одређену своту новца. Имам информације и да су од чланова ПДП-а тражили да бјанко потпишу изјаве да поклањају по 5.000 КМ партији, а да новац не морају да дају, већ да ће он да дође са стране - изјавио је Вучуревић.

Он је додао да многи чланови то нису прихватили, а да захтјев за истрагом тих навода никада није добио сагласност врха ПДП-а.

"У ПДП-у се купују одређене позиције"

Вучуревић је нагласио да се у странци ПДП купују одређене позиције.

Навео је примјер да се 50.000 КМ плаћа за позицију директора агенције или предузећа, те да се плаћало и за именовање на мјесто амбасадора.

- Мене су поставили за амбасадора, а претходних ме 18 мјесеци вукли са једном те истом причом. Нисам им дао новац, али сам зато разговарао са Младеном Иванићем и било му је све јасно - рекао је Вучуревић.

Према његовим ријечима, притисак на ПДП у Требињу је само дио њихове познате кампање коју су водили и у прошлим временима.

- На тај начин је смијењен човјек у Градишци. Сада то раде у Приједору, Палама и Требињу, а то су најбољи одбори ПДП-а - нагласио је Вучуревић.

Вучуревић је истакао да сада ПДП-ом руководе они који су имали најгори резултат, попут Бранислава Бореновића и Игора Црнатка, предсједника и потпредсједника ПДП-а.

- Какви су у Бањалуци довољан је податак да никада нису смјели да ставе своје име за градоначелника Бањалуке, а сви живе у Бањалуци и у политици су годинама. Али зато знају успјешно манипулисати новцем свих општинских и градских одбора - нагласио је Вучуревић.

"ПДП је у дослуху са међународном финансијском мафијом"

Вучуревић је истакао да је ПДП у дослуху и са међународном финансијском мафијом, те да су, како каже, људи у врху партије и њихови сродници учествовали у прању више десетина милиона евра.

- Имају станове у Великој Британији. Ево нека кажу ако није истина, нека ме демантују - поручио је Вучуревић.

Говорећи о функционисању ПДП-а у Народној скупштини, он је навео да Клуб посланика те партије није јединствен и да се увелико размишља о оснивању нове политичке партије, која би се вратила исконским принципима ПДП-а који се сада не поштују.

Он је најавио да ће и у Градском одбору ПДП-а у Требињу остати неколико људи од њих 150.

"Кисеоник у требињској болници ми је спасио живот"

Осврнувши се на посебну сједницу локалног парламента, Вучуревић је рекао да није подржао одржавање посебне сједнице о квалитету кисеоника у требињској Болници и тврдњама да је ријеч о техничком, а не о медицинском кисеонику, јер је лично имао потребу да користи кисеоничку подршку.

- Био сам смјештен на коронарној јединици Интерног одјељења требињске Болнице и примао сам тај исти кисеоник који је мени спасио живот. И сад треба да кажем да тај кисеоник не ваља, а спасио ми је живот - истакао је Вучуревић.

"Бореновић тражио да нападам Вучића"

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић у неколико наврата тражио је од мене да идем јавно против предсједника Србије Александра Вучића, изјавио је Вучуревић.

Вучуревић је истакао да је тај Бореновићев захтјев јадан и понижавајући, нагласивши да је и прије седам дана добио непристојну понуду, а да се заузврат мирно повуче из ПДП-а.

- Прије седам дана добио сам поруку од Бореновића, коју ми је пренио Саша Борјан, да ми нуде мјесто директора ХЕТ-а након избора или мјесто амбасадора само да се мирно повучем из странке. Све сам то одбио због себе, људи око мене и 150 чланова који од данас више нису у ПДП-у - истакао је Вучуревић.

"ПДП-ом влада интересна група"

Вучуревић је навео да ПДП-ом влада интересна група која је, како каже, преко једне банке у западној Херцеговини "убацила" десетине милиона евра које користи врх партије.

Младен Иванић, у кога је, каже Вучуревић, својевремено имао огромно повјерење, одлучио је да на све то затвори очи зарад сопствених интереса.

- Иванић је задржао мјесто почасног предсједника да би био близу партијске касе и могао управљати донацијама - истакао је Вучуревић.

"ПДП подложан утицајима веома опасних обавјештајних служби западних земаља"

Вучуревић тврди да је ПДП подложан утицајиима веома опасних обавјештајних служби западних земаља.

- Заједно са колегама тражио сам одговоре на бројна сазнања која имамо, па и на питање како то да дјеца људи из врха партије добијају стипендије у Лондону, обезбјеђује им се бесплатно школовање, купују им се станови, одакле и са чијим парама, али до данас из врха ПДП-а нема ништа осим тишине - нагласио је Вучуревић.

"Станивуковић је био марионета у рукама Бореновића и Црнатка"

Вучуревић је навео да Бореновић и Црнадак одавно "раде о глави" и градоначелнику Бањалуке Драшку Станивуковићу, који је био марионета у њиховим рукама и послужио им за прљаве игре.

- Бореновић је од мене тражио да се у Требињу не промовише Драшко Станивуковић јер не поштује партијске ставове. Када сам питао о којим се тачно ставовима ради, Бореновић ми је тада рекао да Станивуковић није именовао директора Топлане, што му је ПДП тражио, ни начелника Одјељења за урбанизма, као ни директора Водовода кога је партија предложила - истиче Вучуревић.

Према његовим ријечима, сличан разговор водио је раније и са потпредсједником партије Игором Црнатком који му је рекао да Станивуковића треба "изгурати" за градоначелника, а потом пустити низ воду.

- Још док сам био амбасадор у Словенији, Црнадак ме посјетио у Љубљани и рекао да се "прогура" Станивуковић како би ПДП овладао Топланом, Водоводом и урбанизмом, а потом им он више не би био важан - рекао је Вучуревић.

Извор: РТРС/СРНА