latinica  ћирилица
22/10/2021 |  11:23 ⇒ 11:59 | Аутор: СРНА

Септембарски просјек плате 1.026 КМ

Просјечна септембарска плата након опорезивања У Републици Српској била је 1.026 КМ и поново је највиша до сада када се посматра просјечна плата након опорезивања по мјесецима, подаци су Републичког завода за статистику.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

Просјечна септембарска плата након опорезивања већа је од августовске номинално за 0,2 одсто, док је у односу на септембар прошле године номинално већа за 6,4 одсто.

Највећа септембарска плата након опорезивања у износу од 1.592 КМ исплаћена је у подручју финансијске и дјелатности осигурања, а најнижа од 748 КМ у грађевинарству.

Цијене производа и услуга које се користе за личну потрошњу у Републици Српској, мјерене индексом потрошачких цијена, у септембру у односу на август у просјеку су више за 0,6 одсто, док су у односу на септембар прошле године у просјеку више за 2,6 одсто.

Највећи годишњи раст цијена у септембру од 9,2 одсто забиљежен је у одјељку превоза због виших цијена горива и мазива, док је највећи пад цијена од 7,8 одсто био код обуће и одјеће због сезонских снижења.