latinica  ћирилица
22/10/2021 |  12:49 ⇒ 13:26 | Аутор: СРНА

Ахметовићу укинута првостепена пресуда

Апелационо вијеће Суда БиХ укинуло је првостепену пресуду којом је бивши министар безбједности у Савјету министара Садик Ахметовић осуђен на шестомјесечни затвор и наложило му ново суђење због злоупотребе положаја и овлашћења, потврдила је Срни његов адвокат Сенка Ножица.
Садик Ахметовић (фото:NB) -
Садик Ахметовић (фото:NB)

У првостепеној пресуди Ахметовићу је наведено да је потписивањем уговора о дјелу омогућио запосленом Аднану Бектићу стицање незаконите имовинске користи, чиме је нанио штету буџету БиХ.

Према оптужници, Ахметовић је од краја 2011. до септембра 2012. године, када је био министар безбједности, то учинио како би Бектићу прибавио незакониту имовинску корист.

Ахметовићу је стављено на терет да је са Бектићем потписао четири уговора о дјелу како би створио привид да обавља послове и задатке који се односе на израду документације, прикупљање података, припрему стратешких планова и информација о стању безбједности у појединим областима, међу којим су организовани криминал, тероризам, јавни ред и мир, као и други послови из надлежности Министарства безбједности у Савјету министара.

Према оптужници, Ахметовић је омогућио Бектићу стицање незаконите имовинске користи према уговору о дјелу од 12.280 КМ и исплату дневница као возачу од 3.400 КМ, чиме је буџет БиХ оштећен за 15.680 КМ.