latinica  ћирилица
22/10/2021 |  13:08 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Одржане двије тактичко показне вјежбе у Доњим Бараћима и на Јахорини (ФОТО/ВИДЕО)

Министарство унутрашњих послова Републике Српске данас је истовремено организовало двије тактичко-показне вјежбе - једну у Доњим Бараћима код Мркоњић Града, а другу на Јахорини.
Вјежба МУП-а Српске на Јахорини - Фото: РТРС
Вјежба МУП-а Српске на ЈахориниФото: РТРС

Припадници Полицијске управе Мркоњић Град, Жандармерије МУП-а Републике Српске и јединица жандармерије Мркоњић Град, Добој и Приједор ће у Доњим Бараћима извели су вјежбу спречавања кријумчарења миграната који су том приликом пружили оружани отпор полицији.

- Сценарио вјежбе је у складу са безбједносним трендовима, ради се о кријумчарењу лица, мигрантима, нелегалном оружју, пружању активног отпора и стављању ситуације под полицијску контролу - рекао је начелник Управе полиције МУП-а Српске Далибор Иванић. 

Истакао је да су илегални мигранти свакодневно присутни на територији Српске, те подсјетио на ситуацију од прошле године када је мигрант на подручју Лакташа пријетио полицајцу, а код мигранта у Добоју пронађено је ватрено оружје.

Иванић је рекао да су вјежебе редовна активност и да полиција има задатак да штити све грађане Српске.

На Јахорини су полицијски службеници Полицијске управе Источно Сарајево, Специјалне антитерористичке јединице, Жандармерије МУП-а Српске и Јединице жандармерије Источно Сарајево извели вјежбу спрјечавања упада терористичке групе која има намјеру да изврши терористички напад на Олимпијски центар Јахорина.

Током вјежбе учествовала су и четири мултифункционална оклопна возила Деспот и хеликоптери Хеликоптерске јединице овог министарства.

Тактичко-показна вјежба је одржана у присуству министра Драгана Лукача и директора Полиције Синише Кострешевића.

Лукач је истакао да се овим вјежбама показује обученост и опремљеност свих полицијских јединица МУП-а.

- Јахорина је велико градилиште и велики потенцијал Републике Српске. Знамо да на овом простору у зимском периоду буде и до 6.000 људи. То је мали град који живи и функционише и због тога смо одлучили да овдје ускоро отворимо нову станицу полиције како би сви туристи били безбједни и уживали на миру - објаснио је Лукач.

Нагласио је да вјежба показује синергију свих јединица МУП-а и одговора на било какво угрожавање грађана Српске.