latinica  ћирилица
22/10/2021 |  14:16 ⇒ 19:00 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Права и интереси Срба у БиХ нису на штету других народа (ВИДЕО)

Српски народ у БиХ и данас као и прије 30 година ,мора да брани своја права и интересе ,који ни у чему нису већи од права и интереса других народа у БиХ, нити су на њихову штету, поручио је предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.
Недељко Чубриловић - Фото: СРНА
Недељко ЧубриловићФото: СРНА

Чубриловић је навео да је оснивање Скупштине српског народа у БиХ, правне претече Народне скупштине Републике Српске, 24. октобра 1991. године, било политички изнуђено с циљем одбране од прегласавања од посланика из друга два народа у БиХ и заштите ,конститутивности и равноправности, српског народа у БиХ.

30 година развоја Народне скупштине Републике Српске свједочи о томе да српском народу и његовим изабраним представницима никада није било лагодно. Развојни пут парламента био је тежак, али частан.

Формирана 24. октобра 1991. године као Скупштина српског народа у БиХ а проглашена након што су 14. октобра српски посланици прегласани у тадашњој Скупштини СР БиХ.

И онда и данас готово је иста структура оних који неће до краја да нас чују а камо ли да разумију. И онда и данас морали смо бранити своја права и интересе који ни у чему нису већи од права и интереса других народа у БиХ, нити су на њихову штету - нагласио је Чубриловић.

И бивши предсједник Српске и предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић свједочио је стварању Парламента Српске.

Пут стварања, каже, био је тежак,под разним притисцима, али до данас највише законодавно тијело успјешно ради.

- То је био пут кроз трње до славе. Од рада у ратним условима, рада по Дејтонском споразуму, под условима разорног дјеловања високог представника, до данас у специфичним условима. У свим тим фазама рада Народна скупштина је успјешно остваривала своју функцију - истакао је Кузмановић.

Од њеног проглашења, административно сједиште Скупштине било је у Сарајеву, да би након избијања рата било измјештено на Пале.Од 1998. године сједиште Народне скупштине Републике Српске је у Бањалуци. Све оно што је најважније од оснивања, па до данас сачувано је и кроз архивске документе представљено.

- Овај кратки опис 30 година рада Народне скупштине Републике Српске показује са којим је квалитетом она радила и са коликим напором су се ангажовали њени народни посланици - рекао је директор Архива Бојан Стојнић.

Изложбу архивских докумената који свједоче о преломним историјским данима рада Народне скупштине Републике Српске приредио је Архив Републике Српске. Поводом јубилеја - 30 година Народне скупштине Републике Српске штампана је и монографска публикација, на 208 страна.