latinica  ћирилица
22/10/2021 |  14:17 | Аутор: Б92

Звезда побољшала УЕФА коефицијент

Црвена звезда је још једном помјерила границу сопственог рејтинга на листи УЕФА.

Јако битним ремијем у Хернингу против Митјиленда (1:1), којим је отворила врата нокаут фазе Лиге Европе, профитирала је на рекордно мјесто.

Сада су црвено-бијели 39. тим Европе, осамили су се на тој позицији тако што су се "ослободили" Милана и Јанг Бојса.

Са укупних 36.000, од којих су пет из ове сезоне, налази се на само бод од грчког Олимпијакоса.

Нису далеко ни Ајнтрахт из Франкфурта (38.000) и Клуб Бриж (38.500), посебно јер тиму Дејана Станковића слиједи шанса да се додатно попорави.

Наредне двије рунде у Лиги Европе има мечеве са Митјилендом и Лудогорецом на стадиону "Рајко Митић", па би са двије побједе направио велики корак и ка првом мјесту, што доноси много бенефита.

Звезда носилац у борби за ЛШ ако одбрани титулу?

Ако се погледа да је Олимпијакос прошле сезоне, али и онима иза нас, имао статус повлашћеног у свим рундама квалификација за Лигу шампиона, без обзира што је испао од Лудогореца у трећој, јасно је у коликој комфорној зони је Црвена звезда.

Рано је причати о томе сада, пошто се не знају расплети у националним лигама, самим тим и у Суперлиги у којој је Партизан испред Звезде, али...

Звезда би петом титулом првака Србије имала сасвим солидну шансу да чак сва четири кола понесе статус носиоца.

Наравно, неке коцкице би морале да се поклопе попут тога да прескочи Олимпијакос, одбрани се од Јанг Бојса који јој дише за вратом (35.000), а да Базел не буде шампион Швајцарске.

Има ту још неколико фактора попут статуса загребачког Динама и прашке Славије, знатно боље пласираних од српског клуба, али који такође морају да изгурају тешко првенство.

Уосталом, као и Звезда...

На све то од наредне сезоне ускачу коефицијентом набилдовани Шахтјор или кијевски Динамо у квалификације, односно ко буде првак, уз оног из Турске, али су из те земље сви лошије позиционирани од Црвене звезде.

Србија се удаљила од чуда

Фудбалери Партизана су поразом у Лиги конференција од Гента (1:0) склизнули на листи, па су сада на диоби 61. позиције.

Заједно са овогодишњим Звездиним "џелатом" Шерифом из Тираспоља имају по 21.500 бодова.

Остали су црно-бијели на четири поена ове сезоне, али оно што можда више боли од тога је што је национални коефицијент изгубио од директног конкурента из Белгије.

Србија је остала на 12. мјесту на ранг листи УЕФА са 29.125 поена, али јој се Белгија приближила (28.600), а ту је и Швајцарска (27.425).

А Украјина додатно побјегла на 11. мјесту, јако битном јер носи директног учесника у Лиги шампиона од 2023. године, што ће бити јако тешко остварити.

Украјинци су сада на 31.000, Белгија Србији дише за вратом, али добра ствар је да је Србија јако близу мјеста међу 15 најбољих.

Линије која раздваја "жито од кукоља" у европском фудбалу, односно велике од малих, што доноси пет представника у УЕФА такмичењима и не заобилази Лигу Европе.

Најбоља ствар у цијелој причи је да Црвена звезда и Партизан имају велику шансу да прођу, самим тим ако то ураде поправиће пласман на листи, а онда ни то 11. мјесто није толико далеко.

Посебно што Динамо и Шахтјор не блистају у Лиги шампиона. Далеко од тога...