latinica  ћирилица
22/10/2021 |  14:27 ⇒ 16:34 | Аутор: РТРС

ОШ "Кнез Иво од Семберије": 4.500 КМ за Дневни центар у Косовској Митровици (ФОТО)

Основна школа "Кнез Иво од Семберије" је у акцијама основних и средњих школа Републике Српске дала највећи допринос и сакупила око 4.500 КМ за завшетак изградње Дневног центра "Подржи ме-9. јануар" у Косовској Митровици, рекао је предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов.
Арлов у Бијељини - Фото: РТРС
Арлов у БијељиниФото: РТРС

Арлов, који је данас у Бијељини посјетио ову школу, чијем је директору Раденку Савићу у знак захвалности уручио књигу "Хумано срце Српске", нагласио је да је битно да дјеца од најраније доби стичу осјећај за хуманост.

- Захвалност упућујем и за 115 школа, чији ученици, сходно могућностима, подржавају акције Одбора - рекао је Арлов.

Он је појаснио да се тај износ односи на акције реализоване прошле и 2019. године, те додао да се ова установа данас укључује и у овогодишњу акцију за завршетак изградње Дневног центра.

Фото: РТРС

Наставник историје у овој школи Невен Тешановић рекао је да је српски народ одувијек мука спајала, па је тако и у овој ситуацији.

- Историјски знамо колико је тежак положај српског народа на простору Косова и Метохије. На снази су српска слога, патриотизам и морал и управо овај одзив наше дјеце хуманитарним акцијама је доказ да то још код нас постоји - рекао је Тешановић.

Ученик деветог разреда у ОШ "Кнез Иво од Семберије" Теа Тодић рекла је да је лијеп осјећај што су они као школарци, и поред свих обавеза, имали времена и могућности да учествују у овој акцији.

- Знамо да је дјеци на Косову и Метохији доста тешко да се школују и живе. Ту смо да им помогнемо колико год можемо -  рекла је Тодићева и рекла да би вољела да упозна некога од те дјеце.

Арлов је посјетио и Основну школу "Вук Стефановић Караџић", која је јуче уплатила донацију од 2.590 КМ, а директору ове установе Предрагу Рачановићу уручио је захвалницу за учешће, те књигу "Хумано срце Српске".

Рачановић је изјавио да је велика част што је ову школу посјетио велики хуманитарац попут Арлова.

- Наша школа је и раније учествововала у хуманитарним акцијама. Задатак школа је да уче дјецу да се баве хуманитарним радом и да развијају емоције помагања онима који су угрожени - рекао је Рачановић.

Он је изразио наду да ће средства која су прикупили помоћи изградњу Дневног центра у Косовској Митровици.

Одбор је половином сепстембра покренуо нову, овогодишњу велику хуманитарну за довршетак градње Дневног центра "Подржи ме-9.јануар" у Косовској Митровици за дјецу и младе са потешкоћама у развоју, а за ту мисију им фали још око 40.000 евра.

Дневни центар "Подржи ме-9.јануар" започет је у августу 2019. године, површине је 714 метара квадратних, укупне вриједности око 300.000 евра.

Жиро рачун Одбора на који заинтересовани могу да уплате помоћ је 5551000034196445.