latinica  ћирилица
22/10/2021 |  17:25 | Аутор: СРНА

Свједок у афери "Респиратори": Влада радила под притиском

На суђењу премијеру Федерације БиХ Фадилу Новалићу и осталим оптуженим за злоупотребе приликом набавке респиратора, свједок Едита Калајџић изјавила је да је након избијања пандемије био значајно отежан рад Владе и да је та институција била изложена притисцима да помогне.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Калајџићева, која је секретар у Влади ФБиХ, одговарајући на питања Новалићеве одбране потврдила је да је Влада била под притиском медицинских установа, као и начелника општина и кантона да ријеши проблеме у вези са пандемијом вируса корона.

Она је током свједочења више пута поновила да је у почетку повјеровала да су извјештаји о лошој набавци респиратора тачни, али да се касније увјерила да то баш није тако, преноси "Бирн".

- Схватила сам да је то медијски спин - рекла је Калајџићева.

Према документацији коју је данас предочила адвокат Васвија Видовић, у закључцима са сједнице од 31. јануара прошле године Федерално министарство здравства задужено је да информише Владу о потреби набавке респиратора.

На данашњем рочишту предочена је и одлука Владе од 12. марта којом се Федералној управи цивилне заштите /ФУЦЗ/ одобрава кориштење средстава изнад износа планираних буџетом.

Одбрана је презентовала и закључке са сједнице одржане 16. марта на којој је проглашено стање несреће, те пренесене надлежности на Федерални штаб цивилне заштите и дата сагласност здравственим установама да могу спровести хитни поступак набавке средстава и опреме.

За злоупотребу положаја приликом набавке респиратора, осим Новалића оптужени су и суспендовани директор ФУЦЗ Фахрудин Солак, директор фирме "Сребрена малина" Фикрет Хоџић, те федерални министар финансија Јелка Миличевић, којој је на терет стављен несавјестан рад.

Суђење ће бити настављено 3. новембра.