latinica  ћирилица
22/10/2021 |  19:05 | Аутор: СРНА

ЕУ неће финансирати ограде и зидове

ЕУ неће финансирати подизање ограда или зидова на спољним границама држава чланица, изјавила је предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.
Мигранти - Фото: ТАНЈУГ
МигрантиФото: ТАНЈУГ

- Постојала је дискусија о ттзв. физичкој инфраструктури и била сам врло јасна у Комисији и Европском парламенту да неће бити финансирања бодљикаве жице и зидова - изјавила је она након самита лидера ЕУ.

Раније током дана, литвански предсједник Гитанас Науседа рекао је да би ЕУ требало да разговара о стварању физичке ограде на граници са Бјелорусијом усред прилива миграната.

Прошле недјеље је доњи дом пољског парламента гласао за владин план да се потроши око 400 милиона долара за подизање зида на граници Пољске са Бјелорусијом у покушају да се обузда прилив миграната који покушавају да пређу.

Варшава је већ распоредила скоро 6.000 својих војника да чувају границу са Бјелорусијом усред актуелне мигрантске кризе, рекао је пољски министар одбране Мариуш Блашчак.

Варшава је почела да гради ограду од бодљикаве жице дуж границе са Бјелорусијом како би спријечила илегалне преласке границе.

Пољска, заједно са Летонијом и Литванијом, пријавиле су драстичан пораст миграната из земаља попут Авганистана и Ирака који илегално прелазе границу из Бјелорусије.

ЕУ је оптужила Минск да води хибридни рат у покушају да изврши притисак на Брисел због санкција против Бјелорусије.