latinica  ћирилица
22/10/2021 |  19:13 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Додик и Вучић у Београду о политичкој ситуацији у БиХ и региону (ВИДЕО)

Синхронизоване пријетње санкцијама српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику од странаца и политичког Сарајева.
Милорад Додик и Александар Вучић (фото: Tanjug/ DRAGAN KUJUNDZIC) -
Милорад Додик и Александар Вучић (фото: Tanjug/ DRAGAN KUJUNDZIC)

Неколицина европарламентараца тражи примјену бонских овлашћења. Кристијан Шмит каже да је врло строг и да се неће овако завршити. Пријете и Американци.

Предсједник Србије Александар Вучић одговара да се санкцијама ништа не рјешава.

О тренутној политичкој ситуацији у БиХ и региону, Додик и Вучић сутра увече ће разговарати у Београду.

Због одлучности да стане у крај развлашћивању Републике Српске и враћању слову Дејтона, Додик је постао главна тема федералних медија, у којима тамошњи политичари, аналитичари и странци позивају на употребу бонских овлашћења. Па је тако, након сједнице Народне скупштине, Кристијан Шмит, кога Српска не признаје за високог представника јер нема сагласност Савјета безбједности, оштро осудио посљедње потезе власти у Бањалуци и поручио да то тако неће завршити.

Вучић се противи санкцијама јер, каже, њима се проблем не рјешава, већ разговором. Већ сутра ће у Београду разговарати са Додиком, а наредних дана и са Бакиром Изетбеговићем, лидером СДА.

- Ако очекујете у политици да добијете неку корист преко санкција за неког другог, јадна је та корист и никада не траје довољно дуго да бисте је стварно имали - рекао је Вучић.

А ту корист, у Сарајеву виде у санкционисању Додика. Његов колега у Предсједништву Шефик Џаферовић позива међународну заједницу да реагује.

- Мислим да је спреман да иде до краја, неће се зауставити, не одговра му да иде са политичке сцене. Због тога му се супротставља опозиција у Републици Српској и не буде ли било реакције, реакција ће доћи - рекао је Џаферовић.

Слично као и Џаферовић, прича и лидер СДС-а Мирко Шаровић. Тако је, коментаришући изјаву Шмита и неколицине европарламентараца о наводним нападима из Републике Српске на БиХ, због чега су припријетили санкцијама, Шаровић одговорио да се терен за то спрема.

- Мислим да хоће, припрема се терен за такво нешто. Прије свега, сачекаћемо једну озбиљну расправу у Савјету бзбједности у октобру и новембру - рекао је Шаровић.

Предсједник Србије је, пак, истакао да "посебно презире оне у Београду, Бањалуци и у Сарајеву који мисле да се проблеми рјешавају санкцијама, да је разговор најбољи метод за рјешавање проблема, те да ће разговарати са Додиком.

Док Вучић позива на разговор, дајући значај српско-бошњачком дијалогу, Шаровић и Џаферовић чекају сједницу Савјета безбједности. Од те сједнице, многи кажу, зависи хоће ли добити легитимитет високог представника и да ли ће бонска овлашћења уопште бити у игри.