latinica  ћирилица
22/10/2021 |  19:37 ⇒ 23/10/2021 | 08:27 | Аутор: РТРС

Додик: Од Вучића не тражим подршку у цијелости, али очекујем разумијевање (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да ће на сутрашњем састанаку у Београду упознати предсједника Србије Александра Вучића са политичким развојем ситуације у БиХ и са тим да Република Српска не вјерује у слаткорјечиве, лажне добре намјере неких западних фактора и Бошњака.
Александар Вучић и Милорад Додик - Фото: СРНА
Александар Вучић и Милорад ДодикФото: СРНА

- И овај састанак представља континуитет ранијих састанака. Разговарамо о ситуацији и договарамо се о могућим реакцијама које су увијек везане за наша права - рекао је Додик и додао да у Сарајеву увијек покушавају да "донесу неку одлуку да смире Републику Српску, а послије тога по правилу слиједи још гора одлука".

Додик каже да разумије шта Србија може да учини, а шта не, те да од Вучића не тражи подршку у цијелости, али очекује разумијевање које мора да постоји.

Додик је нагласио да многи који одлучују о БиХ само површно гледају право, устав и међународне акте и са позиције политике силе покушавају да креирају односе.

- Ми морамо то да зауставимо, јер након годину дана од Републике Српске ништа неће бити. Ја сам човјек који је уложио свој политички живот у ово. Чујем данас свашта о себи, а боље да одем часно и достојанствено него да будем полтрон и ломљив. Нисам глуп да би се јуначио пред Америком, али Америка није у праву, "тетоши" неке Србе овдје, подваљује и покушава да нам наметне рјешења, прича о заједничкој држави, а прави муслиманску државу, којом су веома задовољни у Сарајеву - рекао је Додик.

Он је истакао да је потпуно видљив уједињени политички блок Бошњака, што није случај са представницима Срба.

- Данас нажалост имамо опозицију на страни политичког Сарајева, али не могу да сатру Додика - рекао је Додик и подсјетио да у Српској постоји већина која одлучује, мада он, како је истакао, не бјежи од одговорности.

Додик је нагласио да Парламент Српске треба да донесе одлуке да се одбране њена права, али да то није никаква револуција.

- Биће донесена одлука о повлачењу сагласност са Закона о војсци, јер Српска не жели војску коју ће они сутра употријебити против српског народа - рекао је он и додао да Српска неће дати легитимитет ни ВСТС-у ни индиректним порезима гдје сваки пут потражује своје.

Додик је поновио да не постоји високи представник јер га није именовао Савјет безбједности, додајући да он може донијети коју год хоће одлуку, али то неће важити у Републици Српској.