latinica  ћирилица
22/10/2021 |  22:14 ⇒ 22:20 | Аутор: СРНА

Ђокић: Проблеме рјешавати дијалогом, не тражити заштиту са стране

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић рекао је да једини који могу да рјешавају сва отворена питања и проблеме у БиХ јесу народи који живе у БиХ, односно политички представници тих народа, и то договором, а не да се тражи заштита било кога са стране.
Петар Ђокић - Фото: СРНА
Петар ЂокићФото: СРНА

Ђокић сматра да је тужно што бошњачка политичка елита годинама тражи заштиту од странаца и високих представника, умјесто да препозна да су сви проблеми које има БиХ настали овдје и да их овдје треба и рјешавати договором Срба, Хрвата и Бошњака.

- Политичка рјешења не може наћи, нити дефинисати нико други него ми који овдје живимо и ово је управо тренутак у којем се требамо захвалити међународним представницима на било ком нивоу и рећи да је БиХ наша, да у њој живимо у миру, стабилности и нормалном политичким и другим односима - рекао је Ђокић Срни, након осме Изборне конференције Градског одбора СП у Зворнику.

Према његовим ријечима, то не значи да има странаца који желе лоше овој земљи, али очито је да се они нису никада довољно добро снашли, нити су довољно разумјели специфичне односе у БиХ између људи и народа и због тог неразумијевања својим дјеловањем увлачили их у кризе и проблеме.

Ђокић је позвао на дијалог представнике бошњачке политичке сцене, као и хрватске, да се разговара о постојећој кризи и о њеним узроцима.

- Овај тренутак треба политички препознати и радити на дијалогу, без обзира што неки Бошњаци сматрају да дијалог са нама није рјешење - рекао је Ђокић.

Он је истакао да је увјерен да Република Српска није одговорна за тренутну политичку кризу, него да су неки други утицаји створили амбијент у којем је та криза настала.

- Ово је тренутак у којем Република Српска не тражи ништа друго, него досљедно поштовање Дејтонског мировног споразума, тражи разумијевање за све специфичности на којима почива и живи БиХ, те тражи да се уважава Српска, која је настала вољом српског народа, који је спреман да је заштити максимално - рекао је Ђокић.

Ђокић је увјерен да је могуће пронаћи рјешења ако буде било довољно воље код свих који могу у овом времену активно политички да дјелују и дају допринос да се изађе из овог кризног периода, да се дефинишу политичка рјешења која ће Републику Српску, Федерацију БиХ и БиХ водити путем даљег напретка и развоја.