latinica  ћирилица
22/10/2021 |  22:17 ⇒ 22:18 | Аутор: СРНА

Изложба "Тон после тишине" у Приједору

У Галерији "Сретен Стојановић" у Приједору вечерас је отворена изложба Божидара Мандића под називом "Тон после тишине".
Изложба "Тон после тишине" у Приједору - Фото: СРНА
Изложба "Тон после тишине" у ПриједоруФото: СРНА

Ријеч је о књижевнику, театрологу и ликовном истраживачу из Новог Сада који је седамдесетих година прошлог вијека припадао новосадској авангарди из које се изродио експериментални сензибилитет и потрага за новим умјетничким вриједностима.

Мандић је рекао да је донио своја авангардна дјела и експонате који су настали у шуми, природи.

- Покушавам да спојим та два елемента - природу и умјетност, тако да су ово природни материјали, кравља балега, дрво, камен, материјали који говоре да нису само пластика, стакло, метал конструкција од које је саздана модерна цивилизација, него да су и ово материјали који знају да мисле, осјећају, уобличавају љепоту - рекао је он.

Мандић је додао да изложба говори о потреби да се заустави сурвавајући ток цивилизације и да се каже - стоп.

Он је подсјетио да је у прољеће 1977. године на планини Рудник, у селу Брезовица основао прву еко-комуну под називом "Породица бистрих потока".

- Ми смо пионири свјетског, европског па и нашег подручја, међу првима смо се вратили животу елемента, једноставности, обичности и стварно смо били чудо тада, а чини ми се да је још већи јаз између мене и друштва. Иако сам се ја мало ресоцијализовао кроз књиге, театар, ликовност и колумнистичке текстове, свијет је ипак отишао у много већи интензитет, технолошко убрзање, за који сматрам да је потребна и нужна критичка свијест, јер не идемо у доборм правцу - рекао је Мандић.

Замјеник градоначелника Жарко Ковачевић захвалио је аутору што је прихватио да у Приједору излаже ову јако занимљиву изложбу.

- Његов стваралачки рад је веома занимљив, да не кажем невјероватан, а његова прича још невјероватнија. Он у ствари кроз умјетност прича једну причу о животу и мислим да би било добро да га што више људи чује јер он преноси једну врло занимљиву и важну поруку да ипак сви треба да мало успоримо у овим турбулентним временима и схватимо да ништа није важније од живота - рекао је Ковачевић.

Вршилац дужности директора Галерије Александар Дринић захвалио је аутору на излагању, додајући да је ријеч о човјеку са великим животним искуством, те да се нада да ће се свидјети сталним посјетиоцима.

Мандић је до сада објавио 25 књига, режирао тридесетак авангардних позоришних представа, а имао је и двадесет самосталних изложби.

Изложба Божидара Мандића биће у Приједору отворена мјесец дана.