latinica  ћирилица
23/10/2021 |  08:09 ⇒ 10:32 | Аутор: СРНА

У Србији од вечерас обавезне ковид пропуснице

У Србији вечерас на снагу ступа одлука о увођењу ковид пропусница за угоститељске објекте.

Ковид пропуснице биће обавезне након 22.00 часа у ресторанима, кафићима, баровима и свим сличним објектима.

Премијер Срније Ана Брнабић изјавила је раније да ковид пропуснице не подразумијевају само доказ о вакцинацији, већ и пи-си-ар тест не старији од 72 часа, антигенски тест не старији од 48 часова и потврду о прележаном корона вирусу која не смије бити старија од седам мјесеци.

- Када је ријеч о вакцинама, ковид пропусница подразумева да друга доза вакцине није дата прије више од 210 дана, односно седам мјесеци - рекла је Брнабићева.

Она је навела да ковид пропуснице неће имати фотографије, али ће ковид редари и друга службена лица моћи да затраже на увид лични документ са фотографијом уз пропусницу.

Брнабићева је додала да је за странце потребан дигитални ЕУ сертификат или сертификат земље са којом Србија има потписан уговор о признавању сертификата.

- Сертификат ће моћи да се показује у папирном облику или у дигиталном формату преко мобилног телефона - објаснила је Брнабићева.

Све инспекције данас и сутра биће на терену како би заједно са угоститељима провјерили у пракси како функционише систем, а у понедјељак, 25. октобра почеће кажњавање правних и физичких лица због кршења мјере.