latinica  ћирилица
23/10/2021 |  08:28 ⇒ 08:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Драматичан утицај санкција на Сјеверну Кореју

Сјеверна Кореја никада није била више изолована од међународне заједнице након што је предузела драконске мјере у спречавању ширења вируса корона, изјавио је Томас Охеа Кинтана, независни истражитељ УН за ту земљу и упозорио да су санкције имале "драматичан утицај на људска права" и живот обичних грађана у тој земљи.

Охеа Кинтана је пред Комитетом за људска права Генералне скупштине УН и на ранијој конференцији за новинаре предочио да се Сјевернокорејци суочавају са несташицом хране и колапсом нормалног живота, а најугроженија су дјеца и старији који су у опасности од гладовања, преноси АП.

Он је рекао је изразио дубоку забринутост због размјера несташице хране и глади у затворским логорима за политичке осуђенике.

Демократска Народна Република Кореја (ДНРК) затворила је своје границе како би спријечила пандемију, а Охеа Кинтана упозорава да ће то имати "погубан утицај" на право људи на здравље јер, како је истакао, здравствена инфраструктура ДЛРК пати због недовољних улагања и критичног недостатка медицинских залиха.

Он је оцијенио да је сјевернокорејски лидер Ким Џонг-ун препознао “тмурну“ ситуацију са храном и да улаже у напоре да спријечи гладовање у земљи.

ДНРК је одбацила понуду вакцине из програма Свјетске здравствене организације COVAX, али према ријечима Кинтане у току је дискусија о томе да ли би међународна заједница требало да понуди Сјеверној Кореји потпуну вакцинацију становништва.

Он је истакао да је трговина ДНРК са Кином дала Сјевернокореанцима прилику да "преживе и зараде".

У свом извјештају Генералној скупштини, истражитељ УН Томас Ихеа Кинтана је препоручио одбору Савјета безбједности који надгледа санкције против ДНРК због нуклеарног програма Пјонгјанга да би "требало да поново процијени режим санкција у овим околностима и да их ублажи према потребама".