latinica  ћирилица
23/10/2021 |  09:34 ⇒ 09:36 | Аутор: СРНА

Бијелић: Први скупштински сазив показао озбиљност и зрелост

Први сазив Народне скупштине Републике Српске показао је озбиљност и зрелост у вријеме када је било много изазова, драматичних и историјски одсудних момената, изјавио је посланик у том сазиву Слободан Бијелић и истакао да је пред данашњим парламентом поново један деликатан моменат.
Први сазив Народне скупштине Српске (фото: архив) -
Први сазив Народне скупштине Српске (фото: архив)

- Овај скупштински сазив функционисао је до октобра 1996. године. Рекао бих да смо били истински представници народне воље у историјски деликатном моменту и контексту поремећене равнотеже снага у међународним односима, у вријеме униполарности и несрећне генерације англоамеричких и европских политичара који су били прилегли на то да реконструишу бившу Југославију и фрагментирају српске националне просторе - рекао је Бијелић за Срну.

Бијелић је подсјетио да је Скупштина српског народа у БиХ, касније Народне скупштине Републике Српске, конституисана 24. октобра 1991. године, када су представници српског народа одлучили да иступе из Скупштине тадашње БиХ.

То су учинили, како је напоменуо, јер су их муслимански и хрватски представници прегласали приликом доношења одлуке да се обрате ЕУ за међународно признање, чиме су погазили документ о националној равноправности.

Он је истакао да је први сазив Народне скупштине Републике Српске донио низ озбиљних и темељних аката, а одлучивао је и о више међународних планова за БиХ.

- Кроз ту епопеју и сва дешавања на терену, подржани од народа и народне војске дошли смо до Дејтонског споразума - навео је Бијелић.

Према његовим ријечима, Дејтонски мировни споразум, односно БиХ са два суверена ентитета и озбиљним обећањима да након двије године имају право да се путем референдума изјасне да ли ће се осамосталити или остати заједно, био је максимум у датом историјском контексту који је српски народ могао добити.

- Послије је услиједило правно и политичко насиље такозваних високих представника, којим су минимализоване све ингеренције Републике Српске и знатно повријеђен Дејтонски споразум - констатовао је Бијелић.

Он је истакао да смо данас свједоци да је бескрупулозно гажење овог озбиљног међународног акта довело до осјетљиве тренутне ситуације у дејтонској БиХ, у којој је Народна скупштина Републике Српске принуђена да се изјасни о пренесеним надлежностима и јасно да до знања да српски народ и Српска не могу подносити насиље и цинизам исказан у одлуци бившег високог представника Валентина Инцка.

- Свједоци смо да је пред Народном скупштином један деликатан моменат. Изражавам увјерење да ћемо и овај пут знати одговорити на све изазове, сачувати мир и стабилност у Дејтонској БиХ и региону, и свакако показати своју историјску и политичку зрелост, тј. показати да смо заслужни да имамо Републику Српску као кров над главом српског народа западно од Дрине - додао је Бијелић.

Бијелић је пожелио срећан рођендан Народној скупштини Републике Српске са поруком да настави да брани интересе својих грађана.

Народна скупштина је формирана 24. октобра 1991. године као Скупштина српског народа у БиХ.