latinica  ћирилица
23/10/2021 |  09:54 ⇒ 12:02 | Аутор: РТРС

Света архијерејска литургија у манастиру Милошевац (ФОТО)

У манастиру Милошевац код Приједора у току је Света архијерејска литургија, коју служи Његова светост патријарх српски Порфирије заједно са епископом бањалучким Јефремом.
Патријарх Порфирије у Приједору - Фото: РТРС
Патријарх Порфирије у ПриједоруФото: РТРС

Свечаности, која је уприличена поводом завршетка грађевинских радова на манастиру и покривања манастирског конака, присуствују српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, директор Секретаријата за вјере Драган Давидовић, представници града Приједора и Бањалуке, као и многобројни вјерници.

Патријарх Порфирије у Приједору (Фото: РТРС)

Литургију саслужује више свештеномонаха, свештеника и ђакона Српске православне цркве.

Патријарх Порфирије у Приједору (фото: РТРС)

На почетку литургије прочитано је писмо добродошлице патријарху у којем се наводи да је посебан благослов да српски патријарх у манастиру Милошевац служи прву Свету архијерејску лигургију, уз жељу да се што прије овдје прислужи кандило монашко молитвеног живота.

 Патријарх Порфирије у Приједору (фото: РТРС)

- Нека данашња прва молитва у храму буде благословени увод у нови почетак давно започете духовне мисије ове светиње - наводи се у писму добродошлице.

Манастир у Чиркин Пољу код Приједора посвећен је Покрову Пресвете Богородице и његова обнова почела је 2018. године, а епископ бањалучки Јефрем је новембра исте године освештао темеље храма.

Патријарх Порфирије у Приједору (фото: РТРС)

Овај манастир се први пут у литератури помиње у шематизму православне Митрополије и архидијацезе Митрополије дабробосанске 1884/85/86. годину у којем се наводи да је код Приједора био православни манастир, гдје је сада равница обрасла шумом која се назива Калуђерско поље.

Милорад Додик и Зора Видовић (Фото: РТРС)

Милошевац је страдао, као и остали манастири на овом подручју, током Аустријско-турског рата од 1683. до 1699. године.

Извор: РТРС/СРНА