latinica  ћирилица
23/10/2021 |  10:01 ⇒ 10:02 | Аутор: СРНА

Саудијци обећали нулте емисије гасова до 2060. године

Саудијски престолонасљедник принц Мохамед бин Салман рекао је данас да највећи свјетски извозник нафте жели да постигне нулте емисије штетних гасова до 2060. године.

Да би то постигла, Саудијска Арабија ће покушати да годишње умањује угљеничне емисије за близу 280 милиона тона.

Принц Мохамед се обратио путем снимљене поруке на састанку саудијске Зелене иницијативе, који је организован уочи 26. конференције УН о климатским промјенама у Глазгову од 31. октобра до 12. новембра.

Принц је рекао да његова земља жели да постигне нулте емисије до 2060. године у складу са програмом кружења угљеника у економији и развојним планом.

Он је додао да Саудијска Арабија жели да "истовремено одржи водећу улогу у јачању безбједности и стабилности глобалних тржишта нафте".

Принц је прецизирао да је нови циљ елиминација 278 милиона тона угљеничних емисија годишње, што је знатно више од садашњих 130 милиона тона.

Уједињени Арапски Емирати, други велики извозник нафте из ОПЕК-а, објавили су раније овог мјесеца план о достизању нултих емисија гасова до 2050. године.

Државе широм свијета постављају индивидуане циљеве у оквиру напора да се спријечи глобални раст температуре за више од 1,5 степени Целзијусових у односу на прединдустријско доба.