latinica  ћирилица
23/10/2021 |  12:04 ⇒ 12:29 | Аутор: СРНА

Владика Јефрем: Манастир Милошевац васкрсава на чудесан начин

Његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем захвалио је данас Његовој светости патријарху српском Порфирију на посјети манастиру Милошевац код Приједора који, како је рекао, васкрсава на чудесан начин.
Патријарх Порфирије у Приједору - Фото: РТРС
Патријарх Порфирије у ПриједоруФото: РТРС

- Ваше присуство нас увјерава да оно што је почето са благословом, да ће тако бити и настављено. Први пут послије ко зна колико вијекова на локалитету у и у овом манастиру који се обнавља, служена је прва света литургија - рекао је владика Јефрем у бесједи након Свете архијерејске литургије у манастиру Милошевац, коју је служио српски патријарх.

Он је нагласио да је данашњим присуством патријарха Порфирија оснажена вјера и нада да ће, уз Божјију помоћ, бити завршен посао који је започет и да ће овдје ускоро заиста бити прислужено кандило сталног монашког живљења и монашке молитве.

- Бићете за нас радост, бићете за нас благослов, за нашу генерацију коју је запало да овај важан посао радимо - рекао је владика Јефрем обраћајући се патријарху.

Он је замолио патријарха српског да благослови велики број присутних вјерника који су радосни због овог догађаја.

- Благословите и поучите нас све како да у овом тешком и смутном времену преживимо и нађемо право рјешење за сваки догађај - рекао је владика Јефрем.

Патријарх Порфирије данас је заједно са епископом бањалучким Јефремом у манастиру Милошевац, код Приједора, служио Свету архијерејску литургију.

Свечаности, која је уприличена поводом завршетка грађевинских радова на манастиру и покривања манастирског конака, присуствовали су српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, директор Секретаријата за вјере Драган Давидовић, представници града Приједора и Бањалуке, као и многобројни вјерници.

Манастир у Чиркин Пољу код Приједора посвећен је Покрову Пресвете Богородице и његова обнова почела је 2018. године, а епископ бањалучки Јефрем је новембра исте године освештао темеље храма.

Овај манастир се први пут у литератури помиње у шематизму православне Митрополије и архидијацезе Митрополије дабробосанске 1884/85/86. годину у којем се наводи да је код Приједора био православни манастир, гдје је сада равница обрасла шумом која се назива Калуђерско поље.

Милошевац је страдао, као и остали манастири на овом подручју, током Аустријско-турског рата од 1683. до 1699. године.