latinica  ћирилица
23/10/2021 |  13:02 | Аутор: СРНА

Михајловић: Планирани пројекти вриједни 17 милијарди евра

Министарка рударства и енергетике Србије Зорана Михајловић изјавила је данас да план инвестиција у рударству и енергетици обухвата пројекте вриједне 17 милијарди евра.
Зорана Михајловић - Фото: РТРС
Зорана МихајловићФото: РТРС

Она је рекла да је кључ будућности у енергетској безбједности за коју Србија мора да се припреми, јер ће енергија сунца, вјетра и зелени водоник тек имати значајну улогу, због чега земља мора да "ускочи у воз зелене енергетске транзиције".

Михајловићева је истакла да ће због енергетске стабилности бити потребне и нове гасне електране, реверзибилне хидроелектране, складишта енергије, као и велика енергетска постројења, саопштило је Министарство рударства и енергетике.

Према њеним ријечима, енергетска транзија не значи да ће се Србија преко ноћи одрећи других енергетских капацитета, нити да ће престати да улаже у њих, тим прије што у посљедњих 30 година није изграђена ниједна велика хидроцентрала или термоелектрана.

Указујући на значај енергетске ефикасности, Михајловићева је навела да се у Србији годишње "баци кроз прозор" цјелокупна производња једне термоелектране зато што је потрошња енергије четири пута већа од просјека ЕУ.

- Ако наставимо са улагањима, за три године може се очекивати да потрошњу електричне и топлотне енергије у Србији смањимо за око 20 одсто - нагласила је Михајловићева.