latinica  ћирилица
23/10/2021 |  13:05 | Аутор: СРНА

Почело суђење Салвинију

У Италији је данас почело суђење бившем министру унутрашњих послова и ултрадесничарском лидеру Матеу Салвинију јер је наводно блокирао искрцавање 147 миграната са спасилачког брода, због чега су боравили у тешким условима.
Матео Салвини (фото:Tanjug-AP) -
Матео Салвини (фото:Tanjug-AP)

Салвини је присуствовао почетном рочишту у Палерму, на Сицилији, које је процедуралне природе.

Судија Роберто Мургија треба да донесе одлуку о листама свједока које су предложили тужилаштво и одбрана.

Салвини /48/, лидер ултрадесно оријентисане странке Лига, која је позната по политици "Италија на првом мјесту", оптужен је за отмицу и злоупотребу овлаштења са позиције министра унутрашњих послова поводом притварања 147 миграната на мору у августу 2019. године.

Он је рекао да ту одлуку није донио самостално, него да је била усаглашена унутар владе, укључујући тадашњег премијер Ђузепеа Контеа, пренио је АФП.

Тужилаштво је затражило да међу свједоцима буду Конте и актуелни министри унутрашњих и спољних послова Лучијана Ламоргезе и Луиђи Ди Мајо.

Салвини је објавио на "Твитеру" своју слику из суднице уз коментар да "почиње суђење које желе љевица и присталице нелегалне имиграције" и уз питање: "Колико ће то коштати италијанске грађане?".

Оскар Кампс, оснивач хуманитарне групе "Опен армс", која је оператор спасилачког брода, рекао је новинарима испред суднице да суђење није политички мотивисано.

"Спасавање људи није злочин, него обавеза не само капетана већ читаве државе", изјавио је Кампс.